Τέλος στην κατανάλωση αλκοόλ -Το νέο υποχρεωτικό σύστημα που μπαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα

Αλκοόλ και αυτοκίνητο

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ φτάνει στο τέλος της στα καινούρια αυτοκίνητα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά συμβατά με αλκοολόμετρα από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η 6η Ιουλίου του 2024, είναι μια σημαντική ημερομηνία για την οδική ασφάλεια και τον κόσμο των τεσσάρων τροχών καθώς από τότε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται σε χώρες της ΕΕ θα πρέπει να φέρουν στον βασικό τους εξοπλισμό μια σειρά από προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης για τον οδηγό τους.

Ανάμεσα σε αυτά τα συστήματα ξεχωρίζει η προεγκατάσταση για τη λειτουργία αλκοολόμετρου, η οποία αρχικά έγινε υποχρεωτική για τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνταν εντός ΕΕ και έλαβαν για πρώτη φορά έγκριση τύπου τον Ιούλιο του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον ερχόμενο Ιούλιο του 2024, η εν λόγω προεγκατάσταση θα γίνει υποχρεωτική και για τα μοντέλα που είχαν λάβει την πρώτη τους έγκριση τύπου πριν από τον Ιούλιο του 2022.

Η προεγκατάσταση θα επιτρέπει τη σύνδεση του αυτοκινήτου με αλκοολόμετρο, το οποίο και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο... υποψήφιος οδηγός πριν αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος.

Η λειτουργία του οχήματος θα είναι εφικτή μόνο εφόσον ο οδηγός πραγματοποιήσει αλκοτέστ και δεν ανιχνευτούν στον οργανισμό του επίπεδα οινοπνεύματος πάνω από το όριο που επιτρέπει ο νόμος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες τροχαίου ατυχήματος και στους ευρωπαϊκούς δρόμους και η ΕΕ θέλει να μηδενίσει και τα τροχαία ατυχήματα που έχουν ως αιτία τους την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινούνται προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν τον αριθμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το ένα τρίτο των ατυχημάτων που σημειώνονται στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ως βασική αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων στα οποία εμπλέκεται μεθυσμένος οδηγός να ανέρχονται το 2019 σε 10.000.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ