Τέλος το χάρτινο εισιτήριο – Με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιείς τα Μέσα από το κινητό σου

eisitirio mmm

Πιο εύκολη από ποτέ θα γίνει η διαδικασία πληρωμής εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό το επιβατικό κοινό.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής και επικύρωσης του εισιτηρίου στα ΜΜΜ βρίσκονται προ των πυλών, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εργάζεται πάνω στην αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, το νέο σύστημα ενδέχεται να εφαρμοστεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος θα είναι η μέθοδος tap and pay που θα επιτρέπει στο επιβατικό κοινό να να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με την χρεωστική κάρτα του χρήστη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο χρήστης θα μπορεί να πλησιάσει την τραπεζική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών (POS).

εισιτήριο ΜΜΜ tap and pay

Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται η επικύρωση του εισιτήριου και θα ανοίγουν οι μπάρες (στο Μετρό).

Σημειώνεται ότι για για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσω κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία NFC. 

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο σήμερα

Το νέο σύστημα συναλλαγών στα ΜΜΜ της Αθήνας που θα εφαρμοστεί τους προσεχείς μήνες, θα αποτελέσει μια εξέλιξη του υφιστάμενου στο οποίο «πρωταγωνιστεί» η Ath.ena Card.

Ειδικότερα, σήμερα ο ΟΑΣΑ προσφέρει στο επιβατικό κοινό τη δυνατότητα να επαναφορτίζει online το εισιτήριό του, μέσω smartphone.

εισιτήριο ΜΜΜ tap and pay
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρήστες να έχουν προμηθευτεί την πλαστική (ανώνυμη ή προσωποποιημένη) κάρτα Ath.ena Card που εκδίδεται σε όλους τους σταθμούς της ΣΤΑ.ΣΥ. όπου λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα, όπως επίσης στα εκδοτήρια της ΣΤΑ.ΣΥ. και της Ο.ΣΥ. (Σύνταγμα και Αεροδρόμιο), αλλά στα γραφεία του ΟΑΣΑ.

Δείτε εδώ πώς εκδίδετε την Ath.ena Card βήμα-βήμα

Η μεγάλη διαφορά του υφιστάμενου συστήματος με το διάδοχο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε δρομολογείται από το υπουργείο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν επιτρέπει τις contactless (ανέπαφες) συναλλαγές απευθείας μεταξύ κινητού και επικυρωτικού μηχανήματος, μιας και «μεσολαβεί» η πλαστική κάρτα Ath.ena Card.

Αυτό διότι το εισιτήριο που αγοράζει online o χρήστης είναι απαραίτητο να «μεταβιβαστεί» - μέσω κινητού τηλεφώνου - στην Ath.ena Card.

Τέλος τα χάρτινα εισιτήρια

Κοινός παρονομαστής αμφότερων των συστημάτων είναι το γεγονός ότι δίνουν τέλος στα χάρτινα εισιτήρια (Ath.ena Ticket) τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούνται για μόλις μία διαδρομή και μετά απορρίπονται, ακόμα και σε δημόσιους χώρους ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ξεκίνησε μια καμπάνια που έχει ως στόχο να ενημερώσει εκ νέου το επιβατικό κοινό τη λειτουργία της επαναφόρτισης του χάρτινου εισιτηρίου Ath.ena Ticket. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα, τα εκδοτήρια και σε πολλά επιλεγμένα σημεία πώλησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΟΑΣΑ προτείνει στο επιβατικό κοινό να κάνει περισσότερες διαδρομές με το ίδιο εισιτήριο, να μετακινηθεί πιο έξυπνα και να προστατέψει το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ