Τέλος στον δρόμο καρμανιόλα -Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος αυτοκινητόδρομος

πάτρα πύργος

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, ο οποίος θα συρρικνώσει τις αποστάσεις και θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια.

Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος, ο οποίος λογίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους υπο υλοποίηση οδικούς άξονες δεδομένου ότι, όπως εκτιμάται, θα αναβαθμίσει πλήρως την οδική ασφάλεια.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί κατά την πρόσφατη (20 Ιουλίου) επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, στον αυτοκινητόδρομο, η πρόοδος κατασκευής του Πάτρα-Πύργος έχει υπερβεί το 20%, «με τους ρυθμούς εκτέλεσης να είναι συνεχώς αυξανόμενοι».

Η κατασκευή του Πάτρα-Πύργος, με ανάδοχο την Ολύμπια Οδό, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Το έργο, μήκους 75 χλμ. έχει χωριστεί σε 3 εργοτάξια, καθένα εκ των οποίων έχει αναλάβει από ένας όμιλος. Ειδικότερα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όμιλος ΑΒΑΞ κατασκευάζει το πρώτο, μήκους 21 χλμ., τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα, που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο είναι 13 χλμ. και λογίζεται ως το πιο απαιτητικό δεδομένου ότι αφορά σε διαπλάτυνση της εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία. Το τμήμα από Καραίικα έως Γαστούνη κατασκευάζεται από την ΑΚΤΩΡ, ενώ το τμήμα από Γαστούνη έως Πύργο από την ΤΕΡΝΑ.

Πάτρα-Πύργος, νέος αυτοκινητόδορμος

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωριστική νησίδα, ενώ -μεταξύ άλλων- θα κατασκευαστούν 8 κόμβοι, δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα), 15 γέφυρες, 27 άνω και 37 κάτω διαβάσεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 332 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 216 χρηματοδοτούνται από την Ολυμπία Οδό (106 εκατ. ευρώ από δάνεια και 10 εκατ. ίδια κεφάλαια) και τα υπόλοιπα από την ΕΕ και το ελληνικό Δημόσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ολοκλήρωσή του, θα ενισχυθεί η ασφάλεια των ταξιδιωτών, θα δοθεί μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην Πελοπόννησο και ο χρόνος ταξιδιού από την Αθήνα μέχρι τον Πύργο θα μειωθεί σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά.

Ο άλλος μεγάλος οδικός άξονας που «καίει» όχι μόνο την Ηλεία αλλά και τη Μεσσηνία είναι το Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα. Οι μελέτες βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης και αναμένεται να υποβληθούν προς το τέλος του έτους.

Όσον αφορά, τέλος, στο Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, αυτό θεωρείται ως πιο εύκολο και έτοιμο περιβαλλοντικά έργο, με το επόμενο τμήμα που οδεύει προς κατασκευή να είναι το το Πύργος-Αλφειός, μήκους 12χλμ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ