Τέλος στα διπλώματα οδήγησης -Ποια θα είναι η νέα τους μορφή

Χάρτινο δίπλωμα

Ένα ψηφιακό δίπλωμα που θα αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν, με το Ευρωκοινοβούλιο να ανάβει το «πράσινο» φως.

Σημαντική είναι η διευκόλυνση που έχει προσφέρει στους οδηγούς της χώρας μας, η δυνατότητα να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω του gov.gr Wallet, το δίπλωμα οδήγησης, το οποίο ισοδυναμεί πλήρως με το φυσικό έγγραφο.

Ψηφιακά διπλώματα έχουν εισάγει -ή σκοπεύουν να εισάγουν- και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία προχωρούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Παρ΄όλα αυτά, οι υφιστάμενες ψηφιακές άδειες οδήγησης δεν αναγνωρίζονται σε άλλο κράτος της ΕΕ απ’ αυτό που εκδόθηκαν, κάτι που εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάρτιο του 2023 η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία μιας πλήρως ψηφιακής άδειας οδήγησης -στα κινητά τηλέφωνα ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή- η οποία θα αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόκειται για μια πρόταση που την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την απλούστευση τόσο της διαδικασίας αναγνώρισης των αδειών οδήγησης μεταξύ των κρατών – μελών όσο και της διαδικασίας απόκτησης, ανανέωσης και αντικατάστασής τους.

ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, αναμένεται να διευκολύνει τη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, μιας και οι αστυνομικές αρχές θα εξακριβώνουν ευκολότερα τα στοιχεία των παραβατών.

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή άδεια οδήγησης θα πρέπει να περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο φυσικό έγγραφο, αλλά και τα απολύτως απαραίτητα χαρακτηριστικά επαλήθευσης. Επίσης, θα είναι πλήρως ισοδύναμη με το φυσικό δίπλωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αλληλοβοηθηθούν προκειμένου να εφαρμοστούν τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης, αλλά και να επιτευχθεί η απρόσκοπτη διαλειτουργικότητα των εν λόγω ψηφιακών αδειών οδήγησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης

Για τη διασφάλιση, μάλιστα, της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εθνικών συστημάτων που συνδέονται με τo δίκτυο ψηφιακών αδειών της ΕΕ, αλλά και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θα ανταλλάσσονται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει αργότερα πιο λεπτομερείς οδηγίες.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης;

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου συστήματος που αφορά στην ευρωπαϊκή ψηφιακή άδεια οδήγησης, το πρώτο βήμα είναι να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν τη διαλειτουργικότητα, την ασφάλεια, και τα χαρακτηριστικά επαλήθευσης και διεπαφής με τα εθνικά συστήματα.

Μόλις τα κράτη μέλη έχουν την ευκαιρία να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις αυτές στα εθνικά τους συστήματα, η Επιτροπή προτείνει οι ψηφιακές άδειες οδήγησης να εκδίδονται εξ ορισμού, αρχίζοντας τέσσερα έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης της οδηγίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ