Τέλος τα διόδια στην Ελλάδα –Γιατί οι σταθμοί θα αποτελέσουν παρελθόν

Σταθμός διοδίων στην Ελλάδα

Τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα επεκταθούν τα ηλεκτρονικά διόδια που θα λειτουργούν με χιλιομετρική χρέωση, βάζοντας έτσι τέλος στους σταθμούς πάνω στο δρόμο

Τα διόδια με χιλιομετρική χρέωση έχουν ως στόχο την πιο δίκαια χρέωση των οδηγών, αποτελώντας μια από τις προτεραιότητες των επομένων χρονών για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήδη η χιλιομετρική αποζημίωση έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην Ολυμπία Οδό, ενώ ένας από τους πρώτους αυτοκινητόδρομους που θα τη λάβουν θα είναι και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη που θα είναι έτοιμος στο σύνολό του μέσα στην επόμενη 5ετία.

Διόδια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χιλιομετρική χρέωση θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, εξαιρουμένης μόνο της Αττικής Οδού. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες έχουν υιοθετήσει την ίδια πρακτική, με τους οδηγούς να χρεώνονται ανά χιλιόμετρο που διένυσαν και όταν βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο που κινούνται.

Πώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά διόδια

Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ουσιαστικά θα βάλει τέλος στα διόδια – τουλάχιστον υπό τη μορφή που έχουν σήμερα – δεδομένου ότι οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που έχουν διανύσει.

Αυτό θα εξασφαλίσει μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι βάσει του υφιστάμενου συστήματος καταβάλλουν ένα προκαθορισμένο (και σε πολλές περιπτώσεις υψηλό) αντίτιμο, παρόλο που, σε πολλές περιπτώσεις, διανύουν μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Διόδια

Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θα διασφαλίσει ότι στα ταξίδια δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, μιας και τα οχήματα δεν θα χρειάζεται να σταματήσουν για τη συναλλαγή διοδίων, ενώ τέλος δεν θα σχηματίζονται ουρές.

Το παράδειγμα της Ολυμπίας Οδού

Σήμερα, η χιλιομετρική χρέωση λειτουργεί αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό, και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρέωση των οδηγών είναι έως και 76% χαμηλότερη.

Οι οδηγοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να προμηθευτούν τον πομποδέκτη της εταιρείας, ο οποίος διαβάζεται από ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Το όχημα πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Ολυμπία οδός

Σε περίπτωση που το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διανύθηκε.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ