Τέλος τα βενζινάδικα από τους δρόμους –Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

Πρατήριο υγρών καυσίμων

Με τη ζήτηση για βενζίνη και diesel να μειώνεται, κορυφαίες εταιρείες καυσίμων επενδύουν στη νέα γενιά πρατηρίων.

Σε ηλεκτρικούς ρυθμούς κινείται τα τελευταία χρόνια ο αυτοκινητικός πλανήτης, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εμπλουτίζουν συνεχώς τις γκάμες τους με μηδενικών ρύπων μοντέλα, «θυσιάζοντας» όσα ενσωματώνουν κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενόψει και της απαγόρευσης πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων με θερμικά μοτέρ από το 2035 στην Ευρώπη.

Η στροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης όλο και περισσότεροι πολίτες, δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων που προκειμένου να επιβιώσουν έχουν αρχίσει να μετασχηματίζουν τα πρατήριά τους.

μελλοντικά πρατήρια υγρών καυσίμων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατανάλωση καυσίμων ήδη έχει αρχίσει να μειώνεται, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας καυσίμων Aral, Achim Bothe. Σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, είχε επισημάνει ότι από το 2019 η κατανάλωση καυσίμων στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά περίπου 8%, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένο ότι η Aral δεν θέλει να χάσει… το τρένο της ηλεκτροκίνησης, έχει στα σχέδιά της τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου σταθμών φόρτισης και, όπως έχει ανακοινώσει, ετοιμάζει ένα «πρατήριο» αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2024.

μελλοντικά πρατήρια υγρών καυσίμων

Ειδικότερα, η εταιρεία θα μετατρέψει έναν χώρο στάθμευσης 500 θέσεων, που γειτνιάζει με τον αυτοκινητόδρομο A61, στην πόλη Μενχενγκλάντμπαχ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σε έναν χώρο ανεφοδιασμού ηλεκτρικών ΙΧ με ενέργεια, εγκαθιστώντας συνολικά 14 υπερ-ταχείς φορτιστές, με την ισχύ έκαστου να ανέρχεται σε 400 kW, επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να προσθέτουν 300 χλμ. αυτονομίας σε περίπου 10 λεπτά -εφόσον αυτό υποστηρίζεται από την μπαταρία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω πάρκο φόρτισης θα τροφοδοτείται από ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά, ενώ θα διαθέτει και συνοδές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος με lounge χώρο, με δωρεάν πρόσβαση στο WiFi.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί από την Aral Pulse, την μάρκα ηλεκτρικής κινητικότητας της Aral, σε συνεργασία με την PPG-Nordpark GmbH, μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης της πόλης του Mönchengladbach και της ποδοσφαιρικής ομάδας Borussia Mönchengladbach.

μελλοντικά πρατήρια υγρών καυσίμων

Η Aral Pulse διατηρεί ένα δίκτυο 2.000 σημείων φόρτισης σε περίπου 300 τοποθεσίες, ενώ στόχος της είναι ο αριθμός να αυξηθεί σε 5.000 μέχρι το 2025 και 20.000 μέχρι το 2030.

Το 2023 η εταιρεία αναδείχθηκε κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών φόρτισης στη Γερμανία, με τους φορτιστές της να λειτουργούν με πιστοποιημένη «πράσινη» ενέργεια.

Να θυμίσουμε ότι «πρατήρια» ηλεκτρικής ενέργειας (δίχως καύσιμα) θα δούμε και στη χώρα μας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, από γνωστή εταιρεία εμπορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ