Τέλος το air condition από τα παλιά αυτοκίνητα -Νέες κατασχέσεις παράνομου υλικού

κλιματισμός αυτοκινήτου

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάσχεσε 15,5 τόνους επικίνδυνου και παράνομου φρέοντος R134.

Χωρίς κλιματισμό είναι πολύ πιθανό να μείνουν οι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων που το σύστημα τους λειτουργεί με το παλαιό και απαγορευμένο φρέον R134 καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης του επικίνδυνου για το περιβάλλον προϊόντος.

Οι μεγάλες ποσότητες παράνομων υδροφθορανθράκων (φρέον) διακινούνταν μέσω νόμιμων εταιρειών στην ελληνική αγορά, ωστόσο αυτές αποτελούσαν προϊόν απομίμησης και δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη άδεια.Οι εταιρείες εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο και οι ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής της ΕΛΑΣ, την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής (ΕΛΥΤ) και την Κινητή Ομάδα Ελέγχου (ΚΟΕ) Ηγουμενίτσας του Υπουργείου Οικονομικών και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) σε έρευνες που πραγματοποίησαν, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών κατάσχεσαν τα παράνομα προϊόντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα επιβλήθηκε πρόστιμο 106.500 ευρώ σε αποθήκες στην περιοχή της Πελοποννήσου εντοπίστηκαν όπου κατασχέθηκαν 8.247 κιλά απομιμητικών υδροφθορανθράκων ενώ ο ιδιοκτήτης των εταιριών συνελήφθη από την ΕΛΑΣ και θα ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Επίσης σε επιχείρηση με αποθήκες στην περιοχή της Θεσσαλίας επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ και κατασχέθηκαν 6.270 κιλά παράνομων υδροφθορανθράκων, τα οποία δεν είχαν την απαραίτητη άδεια, όπως επίσης και 1.046 κιλά προϊόν απομίμησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κατασχεθέντα προϊόντα απομιμητικών υδροφθορανθράκων (φρέον) είναι απαγορευμένα καθώς αποτελούν επικίνδυνα για το περιβάλλον προϊόντα σύμφωνα με τον  517/14 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τής Ευρώπης.

Τα κατασχεθέντα 15.609 κιλά θα μεταφερθούν με ειδικά οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης στην Ολλανδία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι: «Η Κυβέρνησή μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε κανένα φαινόμενο παραβατικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και η ορθή λειτουργία της αγοράς στο πλαίσιο της νομιμότητας, αποτελεί κεντρική μας δέσμευση που θα υλοποιηθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, με κάθε τρόπο». 

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ