Τέλη Κυκλοφορίας 2023: Ποιοι τα «γλιτώνουν»;

αυτοκίνητα κίνηση πινακίδα m

Πλήρης απαλλαγή από τον «βραχνά» των τελών κυκλοφορίας ισχύει για συγκεκριμένα αυτοκίνητα όπως και για ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Παράταση μέχρι το τέλος Φλεβάρη ανακοίνωσε για τα Τέλη Κυκλοφορίας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας απαλλάσσονται οι κάτοχοι όλων των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στην ελληνική αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2021, των οποίων τα συστήματα κίνησης εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Επομένως, απαλλάσονται οι κάτοχοι όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (τα οποία δεν εκπέμπουν CO2), όπως και η συντριπτική πλειονότητα των plug-in υβριδικών οχημάτων της αγοράς, δεδομένου ότι η παρουσία ηλεκτροκινητήρα και επαναφορτιζόμενης μπαταρίας επιτρέπει την επίτευξη εκπομπών CO2 κάτω των 122 γρμ./χλμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι δεν πληρώνουν, τέλη, επίσης οι γονείς ανήλικων παιδιών με αναπηρία. Η απαλλαγή ισχύει έως και το έτος ενηλικίωσης του αναπήρου για ένα μόνο όχημα.

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται και τα ενήλικα άτομα με αναπηρία, στις εξής περιπτώσεις:

- Πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
- Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
- Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40.
- Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
- Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
- Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
- Αυτισμός, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και έχει ανάγκη βοήθειας.

Σημειωτέον ότι όσοι δεν απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, για να δουν το ειδοποίητήριο τους μπορούν επισκεφτούν την πλατφόρμα MyCar (εδώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εναλλακτικά, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν τα τέλη μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούνν τους κωδικούς TAXISnet. Απλώς θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, και το έτος των τελών κυκλοφορίας, ήτοι το 2023 (δείτε εδώ).

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ