Τελειώνει το πετρέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουρκανία;

Oil production

Μετά τον αρχικό πανικό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και δεν διαφαίνονται προβλήματα έλλειψης.

Οι ισορροπίες των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών στα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να επανέρχονται σταδιακά προς τα φυσιολογικά τους επίπεδα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε άλλες χώρες, πέραν της Ρωσίας, μαζί με τη μείωση της ζήτησης σε χώρες όπως η Κίνα, θα καλύψουν τα οποιαδήποτε βραχυχρόνια φαινόμενα ελλείψεων στη διάθεση πετρελαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, η επιβολή εμπάργκο από πλειάδα χωρών στο ρωσικό πετρέλαιο και η συνεχώς διευρυνόμενος εμπορικός αποκλεισμός που αυτές επιβάλλουν στη Ρωσία, ως αντίποινα για την εισβολή των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία, δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα πετρελαίου - σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, για την παροχή του οποίου πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) είναι εξαρτημένες από τη Ρωσία.

Από αυτή την άποψη, η εκρηκτική γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Ευρώπη δεν θα επηρεάσει -κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας-, τουλάχιστον όχι άμεσα, τις ενεργειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, ενόψει της ραγδαίας αύξησης των -αεροπορικών, κυρίως- μετακινήσεων των Ευρωπαίων και Βορειοαμερικανών την περίοδο του καλοκαιριού, και της πλήρους ανάκαμψης των αεροπορικών μεταφορών μετά την περίοδο της πανδημίας, ο Οργανισμός προειδοποιεί τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν την παραγωγή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέψει ότι η ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - φτάνοντας συνολικά τα 99,4 βαρέλια την ημέρα. Και για το σκοπό αυτό καλεί κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ