«Τελειώνει» το χάρτινο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Πότε θα ξεκινήσει το νέο σύστημα

eisitirio mmm

Πιο εύκολη από ποτέ θα γίνει η διαδικασία πληρωμής εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρέχοντας σημαντική διευκόλυνση στο επιβατικό κοινό.

Εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο πληρωμής του εισιτηρίου για την είσοδο των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται προ των πυλών, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Βάσω Κουτσούμπα.

Ειδικότερα, το επιβατικό κοινό θα απαλλαχθεί από τη χρονοβόρα υποχρέωση έκδοσης του παραδοσιακού χάρτινου εισιτηρίου, μιας και θα μπορεί να πληρώνει για την είσοδό του στα ΜΜΜ μέσω της τραπεζικής του κάρτας.

«Προχωράμε σε αναβάθμιση του συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου με τη μέθοδο tap and pay, μέσω συνεργασίας με τραπεζικά ιδρύματα. Η τραπεζική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο μετρό, στα λεωφορεία και σε όλα τα ΜΜΜ. Η συνεργασία αυτή αποτελεί λοιπόν το πρώτο βήμα για την επίτευξη υψηλού επιπέδου διαλειτουργικότητας και για την προώθηση του Mobility as a Service», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι το εν λόγω σύστημα ενδέχεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
χάρτινο εισιτήριο

Τι είναι το tap and pay

Η εφαρμογή Tap ´n Pay επιτρέπει την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με την χρεωστική κάρτα, στις επιχειρήσεις που φέρουν τερματικά αποδοχής καρτών με τους ειδικούς αναγνώστες (contactless readers).

Πιο συγκεκριμένα, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής στα ΜΜΜ, ο χρήστης θα πρέπει να πλησιάζει την τραπεζική του κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών (POS) με το σήμα contactless σε απόσταση 5 περίπου εκατοστών και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε κλάσματα του δευτερόλεπτου με ασφάλεια, χωρίς να απαιτείται υπογραφή της απόδειξης συναλλαγής ή εισαγωγή του ΡΙΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσω κινητού τηλεφώνου πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία NFC. 

χάρτινο εισιτήριο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, η εφαρμογή θα μπορεί να κάνει μόνη της επιλογή για το πιο συμφέρον οικονομικό πακέτο που πρέπει να αγοράσει ο επιβάτης.

Έτσι, αν για παράδειγμα ο χρήστης χρησιμοποιήσει την κάρτα του εντός ενός μήνα για διαδρομές που κοστίζουν περισσότερο από όσο κοστίζει η μηνιαία κάρτα, στο τέλος του μήνα το σύστημα θα του χρεώσει αυτόματα το μηνιαίο πακέτο χωρίς ο επιβάτης να το έχει αγοράσει εκ των προτέρων.

Πέρα από τη σημαντική διευκόλυνση του επιβατικού κοινού, ωφελημένος θα είναι και ο ΟΑΣΑ ο οποίος θα εντάξει στη «φαρέτρα» του ένα σημαντικό… όπλο για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ