Η ελληνική Mercedes που έγραψε 4,6 εκ. χιλιόμετρα και έμεινε στην ιστορία -Πώς κατέληξε σε μουσείο

mercedes-benz-taxi-museum-07

Η Mercedes 240D του Γρηγόρη Σαχινίδη αποτελεί πλέον έκθεμα στο μουσείο της εταιρείας στη Στουτγκάρδη, ωστόσο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ως ταξί στη Θεσσαλονίκη.

Η επί ελληνικού εδάφους ιστορία της θρυλικής πλέον Mercedes 240D (W115) ξεκίνησε όταν ο Γρηγόρης Σαχινίδης, με τη βοήθεια του αδερφού του, την αγόρασε και την έφερε από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη το 1981.

Το γερμανικό σεντάν, που κατασκευάστηκε το 1976 - την τελευταία χρονιά παραγωγής του- είχε ήδη «γράψει» 220.000 χιλιόμετρα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη,σύμφωνα με αναφορές της εποχής.

mercedes-benz-taxi-museum-08
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σαχινίδης ξόδεψε το ποσό των 6.000 γερμανικών μάρκων για να κάνει το αυτοκίνητο δικό του. Το γεγονός ότι ο αδερφός του όχι μόνο έμενε στη Γερμανία -όπως και ο ίδιος ως οικονομικός μετανάστης για 15 χρόνια- αλλά εργαζόταν στη Mercedes, μάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εύρεση ενός τόσο καλοσυντηρημένου αυτοκινήτου.

Η θρυλική πλέον 240D ήταν σίγουρα ένα από τα αυτοκίνητα που ώθησαν εκατοντάδες ταξιτζήδες τις 10ετίες του '80 και του '90 να αγοράσουν ένα μοντέλο με σήμα το αστέρι για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Για τον ίδιο τον Σαχινίδη, η 240D ήταν το αυτοκίνητο που τον βοήθησε να γραφτεί τελικά το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Mercedes, αφού το αυτοκίνητο συγκέντρωσε στα χέρια του έναν πραγματικά απίστευτο αριθμό χιλιομέτρων.

mercedes-benz-taxi-museum-09

Τα 220.000 χιλιόμετρα ακούγονται σχετικά πολλά, αλλά πραγματικά δεν έπιαναν μία μπροστά σε εκείνα που συγκέντρωσε τελικά η 240D με τον Σαχινίδη στο τιμόνι της, έπειτα από 23 χρόνια αδιάλειπτης επαγγελματικής χρήσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νούμερο είναι μυθικό καθώς φτάνει στα 4,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα και αυτός είναι και ο λόγος που η Mercedes, έχει πλέον την εν λόγω 240D στο μουσείο της, ως το μοντέλο με το αστέρι στο καπό του με τα περισσότερα χιλιόμετρα από οποιοδήποτε άλλο.

Για να μένει διαρκώς σε κίνηση η επαγγελματική Mercedes, ο Σαχινίδης είχε τρεις διαφορετικούς κινητήρες τους οποίους και συντηρούσε με τον καθένα να γράφει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα και τη 240D να αλλάζει μεταξύ των τριών μοτέρ συνολικά 11 φορές.

mercedes-benz-taxi-museum-10

Για να επιστρέψει η 240D στα... πάτρια εδάφη και μάλιστα με τιμές, ο Σαχινίδης έστειλε στη Mercedes μια ευχαριστήρια επιστολή το καλοκαίρι του 2003, όταν αποφάσισε να την αποσύρει από την κυκλοφορία και να αγοράσει ένα καινούριο ταξί, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ήταν Mercedes.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή την επιστολή ο Σαχινίδης εξέφραζε την ικανοποίηση του για την αξιοπιστία που επέδειξε το γερμανικό σεντάν στα χρόνια που λειτούργησε ως ταξί, κάνοντας παράλληλα δεκάδες διαδρομές και σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Σερβία, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

mercedes-benz-taxi-museum-11

Η εν λόγω επιστολή έπεσε στα χέρια του Juergen Hubbert, μέλους τότε του Δ.Σ. της Mercedes, με μεγάλη επιρροή στα δρώμενα της εταιρείας. Ο Hubbert, μένοντας έκπληκτος από αυτό το μοναδικό κατόρθωμα, συντέλεσε τελικά στο να φτάσει στην Ελλάδα μια ομάδα ανθρώπων από το μουσείο των Γερμανών για να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Κατόπιν πιέσεων, ο Σαχινίδης υπέκυψε τελικά στο αίτημα για παραχώρηση της 240D στο μουσείο, το οποίο και πραγματοποίησε ειδική τελετή το 2004 προς τιμήν του Θεσσαλονικιού, με την Mercedes να του δίνει ως τιμητικό αντάλλαγμα μια ολοκαίνουρια τότε C200 CDI.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ