Έρχονται τα smartphones που κλειδώνουν έξω τους μεθυσμένους οδηγούς

apple car play

Ακουγόταν εδώ και καιρό, αλλά τώρα έγινε πραγματικότητα. Η Apple κατέθεσε την πατέντα της εφαρμογής αλκοτέστ για το iPhone και το Apple Watch, που δεν θα επιτρέπει στους μεθυσμένους οδηγούς να μπαίνουν καν στο αυτοκίνητό τους.

Μάλιστα, δια νόμου οι οδηγοί που θα βρεθούν εμπρός σε αυτή την άβολη περίσταση δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν. Το μόνο που θα μπορούν να κάνουν θα είναι η αναζήτηση του πρώτου διαθέσιμου ταξί που θα τους πάει στο σπίτι τους με ασφάλεια - καθώς η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται τώρα να πετύχει κάτι που δεν κατάφερε για δεκαετίες η αστυνόμευση και τα τσουχτερά πρόστιμα: την πάταξη της δολοφονικής οδήγησης υπό την επίρρεια του αλκοόλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφετηρία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της Apple που ανιχνεύει τη διαύγεια του οδηγού ήταν η ανάπτυξη του λογισμικού Digital Car Keys της αμερικανικής εταιρείας. Αυτό επιτρέπει στο iPhone να λειτουργεί ως κλειδί του αυτοκινήτου, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να κλειδώνει, να ξεκλειδώνει και να ενεργοποεί τη μίζα για να βάλει μπροστά τον κινητήρα. Το λογισμικό πολύ σύντομα επεκτάθηκε και στο Apple Watch.

Το νερό είχε μπει πια στο αυλάκι. Το επόμενο βήμα ήταν η ενσωμάτωση στο τηλέφωνο και στο ρολόι χειρός της αμερικανικής εταιρείας μιας σειράς δοκιμασιών που απαιτούν επιδεξιότητα και πνευματική καθαρότητα, ώστε να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο. Οι δοκιμασίες αυτές είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν με ακρίβεια από κάποιον που βρίσκεται υπό την επίρρεια της μέθης.

Βεβαίως, εδώ προκύπτουν και κάποια άλλα ζητήματα ασφάλειας ή και πρακτικότητας. Τι θα συμβαίνει αν κάποιος βρίσκεται σε μια έκτακτη ανάγκη και πρέπει άμεσα να κινηθεί με το αυτοκίνητό του; Επίσης, τι γίνεται αν βρέχει καταρρακτωδώς, και πρέπει να βγάλεις το τηλέφωνό σου και να περάσεις μια σειρά από νοητικά τεστ για να μπορέσεις να μπεις σε αυτό;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν όταν η τεχνολογία αυτή περάσει το πειραματικό στάδιο, στο οποίο βρίσκεται τώρα, και καταφέρει να βρει το δρόμο της προς τη μαζική παραγωγή. Αυτό ενδέχεται να μην συμβεί σύντομα, και ενδεχομένως να συνοδεύει το πολυαναμενόμενο Apple Car το 2025 - στην περίπτωση, φυσικά, που αυτό δεν θα κινείται αυτόνομα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ