Τα πρώτα αλκοολόμετρα μπαίνουν στα αυτοκίνητα -Πού γίνονται υποχρεωτικά

αλκοολόμετρα στα αυτοκίνητα

Μέρος του εξοπλισμού των οχημάτων γίνονται τα αλκοολόμετρα, τα οποία αποτρέπουν την εκκίνηση του κινητήρα αν εντοπιστεί ύπαρξη αλκοόλ στο αίμα.

Αποφασισμένη να καταπολεμήσει το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, η οποία αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων είναι η ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κανονισμό 2019/2144 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όλα τα καινούργια οχήματα που παίρνουν έγκριση τύπου από τις 6 Ιουλίου του 2022 πρέπει να ενσωματώνουν προεγκατάσταση η οποία μπορεί να υποδεχθεί αλκοολόμετρο.

Παρ’ όλα αυτά, είναι στη δικαιοδοσία του εκάστοτε κράτους-μέλους της ΕΕ να αποφασίσει σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωμένοι οι οδηγοί να ενσωματώνουν στα οχήματά τους τη συσκευή ανίχνευσης οινοπνεύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν καταστήσει υποχρεωτική την ενσωμάτωση του αλκοολόμετρου με εξαίρεση τη Φινλανδία, τη Σουδία και την Ολλανδία στον κλάδο των μεταφορών αγαθών και ανθρώπων και τη Γαλλία όπου η συσκευή είναι υποχρεωτική για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων.

Αλκοτέστ

Τα αλκοολόμετρα δίνουν το «παρών» και στην Ισπανία και συγκεκριμένα στις κατηγορίες οχημάτων M2 και Μ3, δηλαδή όσα εκτελούν υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων με περισσότερες από 8 θέσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η θέση του οδηγού.

Στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, εφόσον τα εν λόγω οχήματα φέρουν προεγκατάσταση αλκοολόμετρου πρέπει ήδη να την ενσωματώνουν. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η προεγκατάσταση δεν υπάρχει, από τον Ιούλιο του 2024 αυτή θα υπάρχει στάνταρ από το εργοστάσιο στο οχήματα κατηγοριών M2 και M3 και επομένως οι συσκευές θα πρέπει να ενσωματώνονται σε αυτά, ώστε οι οδηγοί τους να αυτο-υποβάλλονται σε αλκοοτέστ προτού ξεκινήσουν τη διαδρομή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλκοτέστ

Σύμφωνα, ωστόσο, με αξιωματούχο της κρατικής υπηρεσίας οδικής ασφάλειας της Ισπανίας, προσώρας η κυβέρνηση δεν στοχεύει να καταστήσει υποχρεωτικό το αλκοολόμετρο στα υπόλοιπα οχήματα όπως είναι τα ΙΧ.

Η λειτουργία του αλκοολόμετρου είναι ιδιαίτερα απλή. Ο οδηγός φυσάει στην ειδική συσκευή και εφόσον ανιχνευθεί ποσοστό αλκοόλ πάνω από το όριο, το σύστημα δεν επιτρέπει στον κινητήρα του αυτοκινήτου να ξεκινήσει. Η διαδικασία μέτρησης του ποσοστού αλκοόλ στο αίμα διαρκεί περίπου 25 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ