Τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα 5ετίας - Ποια βγάζουν τις λιγότερες ζημιές

Mazda CX-3

Ο γνωστός γερμανικός οργανισμός TUV προχώρησε στη δημοσίευση της έρευνας αξιοπιστίας που πραγματοποίησε για μοντέλα που έχουν συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ζωής τους.

Η αξιοπιστία που επιδεικνύουν τα μοντέλα ενός κατασκευαστή αυτοκινήτου σε βάθος χρόνου κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το κύρος και την εικόνα του στα μάτια του κοινού, αλλά και την αξία που έχουν τα αυτοκίνητά του ως μεταχειρισμένα.

Η αστάθεια που παρουσιάζει η παγκόσμια αγορά τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που έχει κάνει την εμφάνισή του, έχουν φέρει τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πιο ψηλά στη λίστα των επιλογών του κοινού ως μία πιο σοφή απόφαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια η επιλογή ενός μεταχειρισμένου αντί ενός καινούργιου εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο και απαιτεί από τη μεριά του αγοραστή σχολαστική μελέτη και έρευνα, για την εύρεση του επόμενου τετράτροχου συντρόφου του.

Ευτυχώς τη διαδικασία εύρεσης του επόμενου μεταχειρισμένου (ή ακόμη και καινούργιου) αυτοκινήτου έρχονται να απλουστεύσουν οι έρευνες αξιοπιστίας που παρουσιάζουν κατά καιρούς διάφοροι οργανισμού του κλάδου, με πιο σημαντική ίσως από αυτές του γερμανικού TUV.

Οι εν λόγω έρευνες βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα που συλλέγει και κατηγοριοποιεί ο γερμανικός οργανισμός με στόχο να εξακριβωθούν τα επίπεδα αξιοπιστίας των αυτοκινήτων σε βάθος χρόνο. Τα δεδομένα με τη σειρά τους αφορούν χιλιάδες αντίτυπα κάθε μοντέλου που αναφέρεται στην έρευνα και φανερώνουν το ποσοστό των βλαβών που παρουσιάζουν σε διάφορα χρονικά στάδια του κύκλου ζωής τους.

Στη νέα αναφορά του για το 2023 ο TUV αξιολόγησε τα αποτελέσματα από τους τεχνικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 9,6 εκατ. αυτοκίνητα (226 διαφορετικά μοντέλα), τα οποία κυκλοφορούν και συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους στη Γερμανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο TUV, μαζί με την DEKRA, είναι οι δύο οργανισμοί που πραγματοποιούν τον κύριο όγκο των τεχνικών ελέγχων των οχημάτων στη γερμανική επικράτεια με το κόστος για τα οχήματα να βρίσκεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Ο έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα γερμανικά KTEO θεωρούνται από τους αυστηρότερους στου κόσμο.

Τα παραπάνω ανάγουν την λίστα με τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα του TUV σε ένα πολύ χρήσιμο οδηγό για αγορά αυτοκινήτου και στη χώρα μας, ένας οδηγός που μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο, χρήμα αλλά και μπελάδες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και εμείς να πραγματοποιούμε τον δικό μας τεχνικό έλεγχο όταν πλέον έχουμε βρει το μεταχειρισμένο μοντέλο που καλύπτει τις ανάγκες μας.

Να σημειωθεί ότι στα παρακάτω μοντέλα πενταετίας, που εμφανίζονται ως τα πιο αξιόπιστα (ημερομηνία κυκλοφορίας 2016 ή 2017), γίνεται συνολική αναφορά στο ποσοστό εκείνων που παρουσίασαν σημαντικά ή επικίνδυνα ελαττώματα κατά τους τεχνικούς ελέγχους και δεν κατάφεραν να περάσουν με την πρώτη. Όλα τα μοντέλα που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα χαρακτηρίζονται ως καλή επιλογή από τον TUV.

1. Porsche 911: 2,7%

Porsche 911 991
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Porsche 911 είναι ένα από τα best seller σπορ αυτοκίνητα όλων των εποχών και κάθε νέα γενιά της, ενώ διατηρεί σε γενικές γραμμές τη γνώριμη όψη που την χαρακτηρίζει από την πρώτη 911, είναι καλύτερη από την προηγούμενη σε κάθε τομέα.

Στη λίστα του TUV το γερμανικό σπορ αυτοκίνητο κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό βλαβών στο 2,7%, ένα νούμερο που αφορά την τελευταία γενιά της 911 αλλά και την ακριβώς προηγούμενη.

2. Mercedes-Benz SLC 4,1%

Ένα ακόμη γερμανικό σπορ αυτοκίνητο και μάλιστα ανοιχτό βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα 5ετίας στη Γερμανία. Ο λόγος για την Mercedes SLC, το μοντέλο που αντικατέστησε την SLK, η οποία παρουσίασε ποσοστό βλαβών μόλις 4,2% στους τεχνικούς ελέγχους που πραγματοποίησε ο TUV.

3. Αudi Q2 4,5%

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως μικρό SUV, το Audi Q2 ανήκει σε μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες μοντέλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο. Το μοντέλο της εταιρείας των τεσσάρων δακτυλιδιών αποδεικνύεται και πολύ αξιόπιστο αφού κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα του TUV με το ποσοστό των βλαβών που παρουσίασε στους τεχνικούς ελέγχους να φτάνει στο 4,5%.

4. Mazda CX-3 4,6%

Πρώτος «εκπρόσωπος» από την Ανατολή στη λίστα του γερμανικού οργανισμού είναι το Mazda CX-3. Με τους Ιάπωνες να φημίζονται για την αξιοπιστία των μοντέλων τους σε όλο τον κόσμο, η τέταρτη θέση του μικρού crossover της Mazda ίσως και να μην προκαλεί μεγάλη έκπληξη, όπως και το χαμηλό 4,6% που παρουσίασε ως ποσοστό βλαβών σε διάστημα πενταετίας.

5. VW Golf Sportsvan 4,6%

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη πεντάδα με τα πιο αξιόπιστα μοντέλα 4-5 ετών που πέρασαν από τους τεχνικούς ελέγχους του TUV κλείνει το VW Golf Sportsvan. Σημειώνοντας το ίδιο ποσοστό βλαβών με το CX-3 το Golf Sportsvan κατέλαβε την πέμπτη θέση, ενώ είναι ένα από τα μοντέλα που καταφέρνει να διατηρηθεί στην πρώτη πεντάδα και στη λίστα με τα μεγαλύτερης ηλικίας αυτοκίνητα 6-8 ετών.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ