Τα παράτησαν μέχρι και οι καθαρίστριες -Σε ποια χώρα απειλείται η Tesla με καταστροφή

Η αυτοκινητοβιομηχανία με τις πιο βρώμικες εκθέσεις 2023 -Tesla

Ούτε τις εκθέσεις του δεν μπορεί να καθαρίσει πλέον κατασκευαστής στη Σουηδία με τους υπάλληλους του να κατεβαίνουν μαζικά σε απεργία.

Σε μπελάδες έχει βάλει την Tesla η παγκόσμια πολιτική της εταιρείας να μην υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με τους υπαλλήλους της σε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη πολύ μεγάλη διείσδυση.

Ο λόγος για τη Σουηδία, τα λιμάνια της οποίας η Tesla χρησιμοποιεί για να μεταφέρει τα μοντέλα της τόσο στην ίδια τη σκανδιναβική χώρα όσο και σε άλλες αγορές της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 27 Οκτωβρίου, οι 130 υπάλληλοι της εταιρείας που εργάζονται σε επτά επίσημα συνεργεία της Tesla και είναι μέλη του σωματείου IF Metall ξεκίνησαν απεργία με στόχο να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα εξασφαλίζει τα προνόμια και τα δικαιώματά τους αλλά και υψηλότερους μισθούς, σύμφωνους με τον μέσο όρο του κλάδου στη χώρα.

Η υπογραφή τέτοιου είδους συμβάσεων αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του σουηδικού μοντέλου εργασίας και του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες συνάπτουν εργασιακές σχέσεις με τους υπαλλήλους τους. Σε γενικές γραμμές είναι ένα μοντέλο που διαφυλάσσεται και από τις δύο πλευρές.

Με την Tesla ωστόσο να αρνείται και επίσημα να υπογράψει τέτοιου είδους σύμβαση στις 6 Νοεμβρίου -δεν το έχει κάνει ποτέ σε κανένα σημείο του κόσμου- σύντομα στο πλευρό των μηχανικών βρέθηκαν εργαζόμενοι και από άλλους σχετικούς κλάδους που έχουν κάποιας μορφής σχέση εργασίας με την αμερικάνικη εταιρεία.

Στο πλευρό των 130 μηχανικών της Tesla βρέθηκαν αρχικά οι λιμενεργάτες που ξεφορτώνουν τα αυτοκίνητα των Αμερικανών στα σουηδικά λιμάνια, για να ακολουθήσουν και τα συνεργεία καθαρισμού τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύντομα η Tesla θα βρεθεί σε «απεργιακό κλοιό» και από τους εργαζόμενους της Hydro Extrusions που έχει εργοστάσιο στη χώρα και κατασκευάζει μέρη για τα αυτοκίνητά της.

Αυτός είναι ο πρώτος προμηθευτής της Tesla στη Σουηδία που βάζει «λουκέτο» στη γραμμή παραγωγής εξαρτημάτων για την εταιρεία ως υποστήριξη προς τους εργαζόμενους. Αυτό ενώ το υπόλοιπο εργοστάσιο θα λειτουργεί κανονικά.

Από κοντά ακολουθεί και το σωματείο των εργαζομένων που απασχολούνται σε φανοποιεία-βαφεία, το οποίο ανακοίνωσε ότι 53 σχετικά συνεργεία στη χώρα που έχουν συμβόλαιο με την Tesla θα αρνούνται να επισκευάσουν μοντέλο των Αμερικανών. Παράλληλα, εταιρείες διαχείρισης ταξί αναφέρουν ότι δεν θα στείλουν οδηγούς με αυτοκίνητα των Αμερικανών δείχνοντας έτσι την δική τους υποστήριξη.

Μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Stefan Lofven, ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος του IF Metall παρότρυνε τους Σουηδούς να σταματήσουν να αγοράζουν μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας μέχρι να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Lofven μάλιστα έκλεισε την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με τη φράση «Ντροπή σου Tesla, ντροπή σου», ενώ έκανε λόγο και για κοινωνική βιωσιμότητα.

Μέχρι στιγμής η Tesla δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση επί του θέματος, ενώ άνθρωποι της έχουν συναντηθεί δύο φορές με εκπρόσωπους του σωματείου χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Το σουηδικό κύμα αλληλεγγύης προς τους μηχανικούς της Tesla μεγαλώνει όλο και περισσότερο και αν οι Αμερικανοί ενδώσουν τότε θα πρόκειται για ιστορικό γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει την πόρτα για παρόμοιες συμβάσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ακόμη περισσότερο στη Γερμανία όπου η Tesla έχει και το εργοστάσιό της.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ