Νοθευμένα καύσιμα πουλά 1 στα 10 πρατήρια - Τι βλάβες προκαλούνται στα αυτοκίνητα

Αντλία καυσίμου

Όλο και περισσότεροι πολίτες πέφτουν θύματα νοθευμένου καυσίμου στα οχήματά τους, που προκαλεί σοβαρότατες ζημιές τον κινητήρα του αυτοκινήτου.

Τα συνεργεία γεμίζουν από χαλασμένα αυτοκίνητα και το κόστος των βλαβών ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ, αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Με τα νοθευμένα καύσιμα γίνεται ένας πανικός. Πάρα πολλοί πελάτες, μου έχουν παραπονεθεί και έχουν έρθει εδώ από νοθευμένη βενζίνη», είπε ο μηχανικός αυτοκινήτου, Σπύρος Λογαράς.

Πάνω από 500 ευρώ η μέση ζημιά

Οδηγός αυτοκινήτου περιγράφει τη δική του εμπειρία: «Βάζουμε μπρος, φεύγει το αμάξι, μετά από 3 χιλιόμετρα έγινε λίγο … κομπρεσέρ».

Ο μηχανικός αυτοκινήτων Άρης Γεωργάλης εξήγησε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι την πρώτη φορά που θα μπει νοθευμένη βενζίνη στο αυτοκίνητο, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα που θα εξασθενήσουν όσο το αυτοκίνητο κινείται. Τη δεύτερη φορά ωστόσο, μπορεί και να χαλάσει τελείως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύνηθες κόστος για μια ζημιά που προκαλείται στο αυτοκίνητο από νοθευμένο καύσιμο, μπορεί να ξεπερνά και τα 500 ευρώ, υπογραμμίζει ο μηχανικός αυτοκινήτων Σπύρος Λογαράς.

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ:

1 στα 10 πρατήρια «σερβίρει» νοθευμένα καύσιμα


Τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν 1 στα 10 πρατήρια στη χώρα μας έχει στις αντλίες του νοθευμένα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα τέλη Ιουλίου τονίστηκε ότι έως και το 30% των καυσίμων που διακινούνται στην αγορά είναι παραβατικό, λαθραίο ή νοθευμένο. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα που περνάει από τις αντλίες έως και του 7% των πρατηρίων της χώρας και που προκαλεί απώλεια εσόδων έως και 1 δισ. το χρόνο από τα ταμεία του δημοσίου.

Ένα από τα καύσιμα που είναι ιδιαίτερα «ευάλωτα» στη νόθευση είναι η απλή 95άρα βενζίνη, μέσω της προσθήκης χημικών ουσιών όπως τολουόλιο ή αλκοόλες. Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη νοθείας, καθώς το τολουόλιο έχει διαβρωτική δράση, αποσυνθέτοντας τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως είναι οι τσιμούχες, οι φλάτζες και τα σωληνάκια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούτε το diesel, ωστόσο, είναι αλώβητο και έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις με νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι πλέον είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των πρατηρίων που νοθεύουν καύσιμα, καθώς χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι για να εντοπιστεί ένα πρατήριο που δίνει νοθευμένα καύσιμα θα πρέπει η νοθεία να είναι άνω του 50%!

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ