Η νέα πατέντα - Τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα αλλάζουν χρώμα

BMW

Η BMW έχει εξελίξει μια καινοτόμο τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την αλλαγή χρώματος του αμαξώματος και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τέτοιων αυτοκινήτων.

Ουσιαστικά μιλάμε για μοντέλα «χαμαιλέοντες», όπου το χρώμα θα μεταβάλλεται, χωρίς να γίνεται επέμβαση με χρήση βαφής. Μάλιστα, όπως προκύπτει και από τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, έχουν κατατεθεί ήδη οι δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας της γερμανικής εταιρείας.

BMW b
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, το πιο αξιοπερίεργο αυτής της ιδέας είναι πως ισχύει τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό. Και όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του θα χρησιμοποιείται ένα πρωτοποριακό φύλλο αλουμινίου, το οποίο θα μπορεί να εφαρμόσει πάνω σε οποιαδήποτε τρισδιάστατη επιφάνεια.

Η πρώτη πατέντα αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά μιας διακοσμητικής μεμβράνης, που είναι κάτι σε «έξυπνο» γυαλί, με εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια, όχι παχύτερα από μία ανθρώπινη τρίχα. Αυτά τα σωματίδια μπορεί να είναι λευκά ή μαύρα ή σε άλλους συνδυασμούς, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Κατά τη διάρκεια ηλεκτρικής διέγερσης, μόρια συγκεκριμένου χρώματος θα μαζεύονται στην επιφάνεια του φιλμ βάφοντας το αμάξωμα στην επιθυμητή απόχρωση. Με την χρήση μονάχα ενός κουμπιού.

BMW c

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλη μέρη του αυτοκινήτου, όπως η μάσκα, οι εξωτερικοί καθρέφτες, αλλά και σε σημεία της καμπίνας. Λόγω της κατασκευής της, η μεμβράνη τυλίγει το οτιδήποτε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη πατέντα λοιπόν αναφέρεται στη μέθοδο χρήσης πάνω σε αυτοκίνητα. Προφανώς στα οχήματα της BMW θα χρησιμοποιηθεί σαν αυτοκόλλητο. Για ειδική προστασία, μάλλον θα τοποθετείται επιπλέον και μια στρώση από βερνίκι.

Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα είναι διαθέσιμη η τεχνολογία αυτή. Οι Βαυαροί μας έκαναν μια επίδειξη, πριν από περίπου έναν χρόνο, μέσω του πρωτότυπου crossover iX Flow που άλλαζε χρώμα σε πραγματικό χρόνο, αν και τότε υπήρχε η επιλογή του λευκού και του μαύρου μόνο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ