Τα λαμπάκια που δεν ξεχωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί - Ποια η διαφορά τους

Λαμπάκια στον πίνακα οργάνων

Σαν δύο σταγόνες βροχής μοιάζουν δύο προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση στους οδηγούς.

Πολλοί οδηγοί κοιτούν τον πίνακα οργάνων αποκλειστικά για να ενημερωθούν για την ταχύτητα κίνησης του οχήματός του, ή για τις στροφές του κινητήρα του ώστε να κατεβάσουν ή να ανεβάσουν σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Αυτό, φυσικά, που δεν γνωρίζουν είναι ότι το καντράν του αυτοκινήτου είναι… πολλά περισσότερα, μιας και αποτελεί τον βασικό δίαυλο μέσω του οποίου το αυτοκίνητο επικοινωνεί με τον άνθρωπο που κάθεται πίσω από το τιμόνι.

Μέσω του πίνακα οργάνων, μεταξύ άλλων, το αυτοκίνητο προσφέρει στον οδηγό ενημέρωση για προβλήματα. Τον «άχαρο» αυτό ρόλο αναλαμβάνουν οι προειδοποιητικές λυχνίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές από αυτές είναι άγνωστες στους οδηγούς, ενώ ορισμένες μοιάζουν… σαν δύο σταγόνες βροχής, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αναγνώρισή τους από τους οδηγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο οδικής ασφάλειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρόμοιων σε εμφάνιση προειδοποιητικών λυχνίων είναι οι εικονιζόμενες, οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ένα θαυμαστικό, με τις διαφορές τους να εντοπίζονται στο «περίβλημά» τους.

braking warning light
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνουν αυτές οι λυχνίες;

Αυτή που περιβάλλεται από έναν κύκλο, έξω από τον οποίο υπάρχουν δύο ημικύκλια, υποδηλώνει ότι κάτι πάει λάθος με το σύστημα των φρένων. Ειδικότερα, μπορεί να σημαίνει ότι η στάθμη του υγρού των φρένων είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να απαιτείται συμπλήρωμα, ή ότι τα τακάκια των φρένων έχουν φθαρεί και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η επίσκεψη σε ένα συνεργείο.

λαμπάκι φρένων warning light
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια βλάβη στο σύστημα των φρένων πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, μιας και εγκυμονεί ο κίνδυνος το φρενάρισμα να μην είναι αποτελεσματικό και να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα.

Πρέπει, βέβαια, να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο λαμπάκι ανάβει και στην περίπτωση που δεν έχουμε λύσει τελείως το χειρόφρενο. Εμείς οφείλουμε να το λύσουμε άμεσα, διαφορετικά ενδέχεται να προκαλέσουμε σημαντική φθορά στα τακάκια και τις δισκόπλακες ενώ είναι πιθανόν να ζοριστεί και ο κινητήρας (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

tyre pressure warning light

Το έτερο λαμπάκι όπου πρωταγωνιστεί ένα θαυμαστικό και συνδέεται με το σύστημα TPMS που απαντάται στα σύγχρονα αυτοκίνητα, επιτηρώντας την πίεση των ελαστικών. 

Εφόσον ανάψει το συγκεκριμένο λαμπάκι, σημαίνει ότι η πίεση των ελαστικών είναι χαμηλή και, επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα είναι να βρούμε το πλησιέστερο πρατήριο υγρών καυσίμων και να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ