Πώς επιλέγεις το σωστό ελαστικό αυτοκινήτου - Τα βασικά κριτήρια

Καινούργια ελαστικά αυτοκινήτου

Η διαδικασία επιλογής των ελαστικών δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια για να κινούμαστε με ασφάλεια.

Όταν πρόκειται για την επιλογή ελαστικών, οι περισσότεροι οδηγοί σταματούν σε μερικά κριτήρια. Διαστάσεις και χαρακτηριστικά κατάλληλα για το αυτοκίνητό σας, καθώς και την τιμή. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία εστιάζουν οι περισσότεροι.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολλά κριτήρια για την σωστή επιλογή και η αγορά προσφέρει πολλές και διαφορετικές προτάσεις. Από τα «κλασικά» θερινά ελαστικά μέχρι τα «πράσινα» με μικρή αντίσταση κύλισης, και από τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων μέχρι τα All-Season, οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα κάποια ταιριάζει σε εσάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tire guide 2

Επιπλέον, με την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν άλλες ιδιαιτερότητες, είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να καταλάβουμε ποιο είναι το προβλεπόμενο ελαστικό για το αυτοκίνητό μας.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι τύποι ελαστικών. Το πιο γνωστό από όλα είναι το κλασικό θερινό ελαστικό. Είναι ένα πολυτάλαντο ελαστικό που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των περισσότερων οδηγών. Ένα θερινό ελαστικό είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε ήπιες και ζεστές θερμοκρασίες, ικανό να τα πάει καλά στη βροχή, αλλά όχι στο χιόνι.

Σε περίπτωση που πάτε συχνά εκδρομές σε βουνά ή μένετε σε ιδιαίτερα κρύες περιοχές που έχουν συχνές χιονοπτώσεις, καλό είναι να αγοράσετε και ένα χειμερινό σετ ελαστικών.

Tire guide 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θερινό ελαστικό έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μέγιστη άνεση και ησυχία στην καθημερινή οδήγηση. Το πέλμα του και η σύνθεσή του δεν έχουν σπορ χαρακτηριστικά, επομένως όσοι αναζητούν μέγιστη απόδοση ή οδηγούν σβέλτα θα πρέπει να αναζητήσουν ένα σπορ ελαστικό.

Ένας τύπος θερινού ελαστικού είναι τα εξοικονόμησης καυσίμου που απευθείνεται σε αυτούς που αναζητήσουν την χρησή τομή σε επιδόσεις και οικονομία καυσίμου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ελαστικά σχεδιασμένα να έχουν τη χαμηλότερη δυνατή αντίσταση κύλισης.

Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, η αντίσταση κύλισης είναι, όπως εξηγεί το όνομα, η αντίσταση που έχει ένα ελαστικό στην κύλισή του στην άσφαλτο. Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο συντελεστής, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται να κινηθεί το αυτοκίνητο στην άσφαλτο. Όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής αντίστασης κύλισης, τόσο μικρότερη ενέργεια απαιτείται για την επίτευξη και τη διατήρηση της ίδιας ταχύτητας.

Tire guide 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως, ένας χαμηλός συντελεστής αντίστασης κύλισης μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στις ίδιες συνθήκες με ένα συμβατικό ελαστικό. Αυτός ο τύπος ελαστικού είναι επομένως κατάλληλος για όσους κυνηγάνε την οικονομία καυσίμου.

Στον οδηγό σχετικά με τον τρόπο επιλογής τύπου ελαστικών, δεν μπορεί να λείπει η κατηγορία των Ultra High Performance ή τα ελαστικά υψηλών επιδόσεων. Αυτά είναι ελαστικά που βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ησυχία, την οικονομία και την άνεση για να επικεντρωθούν σε ένα μόνο σημείο: την πρόσφυση.

Το κράτημα σε ένα ελαστικό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πραγματικά καλό σπορ ελαστικό. Η σύνθεση του μίγματος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ελαστικού που μπορεί να αντέξει τις καταπονήσεις της σπορ οδήγησης χωρίς υπερθέρμανση ή υπερβολική φθορά. Η σχεδίαση του πέλματος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Σε σχέση με όλα τα άλλα ελαστικά, τα υψηλών επιδόσεων πετυχαίνουν την μέγιστη πρόσφυση στον δρόμο.

Σειρά έχουν τα ελαστικά που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα τελευταία έχουν πολύ ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά, που τα διαφοροποιούν από τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Η πρώτη και πιο σημαντική διαφορά είναι το βάρος. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι αναμφισβήτητα βαρύτερο από ένα θερμικό παρόμοιων διαστάσεων. Πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνούν τους δύο τόνους, με ορισμένα μοντέλα να πλησιάζουν τους δυόμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tire guide 5

Για αυτό, απαιτούν ιδιαίτερη κατασκευή που προσδίδει αντοχή στους ώμους και το πέλμα, με σκοπό να ανταποκρίνονται με ασφάλεια στο αυξημένο βάρος.

Η άλλη διαφορά είναι η απόδοση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κινητήρες που προσφέρουν το έργο τους το 0 με κορυφαία απόκριση. Αυτό σημαίνει ότι τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκίνητων πρέπει να μπορούν να περνάνε όλη την δύναμη στον δρόμο αποτελεσματικά.

Τα ελαστικά που αφορούν την πιο δημοφιλή κατηγορία της εποχής μας είναι αυτά των SUV. Το υψηλό κέντρο βάρους και ο μεγαλύτερος όγκος που διαθέτουν σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, οδήγησαν αρκετούς κατασκευαστές να λανσάρουν ελαστικά για SUV και crossover.

Τα ελαστικά των SUV διαθέτουν ενισχυμένον προφίλ και ορισμένες φορές συνδυάζονται με χαρακτηριστικά για χρήση σε χιόνι ή χώμα. Επιπλέον, προσφέρονται σε πληθώρα διαστάσεων, καλύπτοντας έτσι όλα τα μοντέλα. Από μικρά μέχρι επιδόσεων με βάρος δυόμιση τόνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tire guide 6

Τα ελαστικά 4 εποχών ή All-Season, έχουν αρχίσει κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στην αγορά. Παρά το πέπλο δυσπιστίας που υπάρχει γύρω τους, καθώς θεωρούνται ένας συμβιβασμός μεταξύ των θερινών και χειμερινών ελαστικών, τα ελαστικά All-Season έγιναν σύντομα δημοφιλή.

Οι ιδιότητές τους είναι απλές αλλά σημαντικές. Αποδίδουν, ως ένα βαθμό, καλά και τους θερινούς μήνες και τους χειμερινούς, επιτρέποντας την ασφαλή κυκλοφορία τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα με ένα μόνο σετ ελαστικών.

Για όσους δεν ζουν σε περιοχές όπου χιονίζει πολύ και δεν κάνει πολύ κρύο (ή πολύ ζέστη), στην πραγματικότητα αυτός ο τύπος ελαστικών εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και κόπο στη συντήρηση του αυτοκινήτου. Εννοείται ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι επιδόσεις τους είναι μέτριες και φθείρονται γρήγορα.

Αυτό όμως είναι το τίμημα για τα πολυτάλαντα αυτά ελαστικά. Μάλιστα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, τα All-Season προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες, και με χιόνι ή λάσπη είναι πολύ πιο ικανά από τα θερινά. Στην πραγματικότητα, τα ελαστικά τεσσάρων εποχών είναι σχεδόν πάντα και M + S, Mud and Snow, ενώ διαθέτουν και το σύμβολο του βουνού με τη νιφάδα χιονιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tire guide 7

Τέλος, τα χειμερινά ελαστικά έχουν πάρει τη θέση των αλυσίδων χιονιού εδώ και δεκαετίες χάρη στα προηγμένα χαρακτηριστικά τους. Σε σύγκριση με τις άβολες, μη πρακτικές και ακατάλληλες αλυσίδες, τα χειμερινά ελαστικά επιτρέπουν όχι μόνο να απολαμβάνετε εξαιρετική πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο, αλλά να έχετε τεράστια πλεονεκτήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Οταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς, η σκληρή γόμα των θερινών ελαστικών σφίγγει ακόμα περισσότερο και δεν προσφέρει την μέγιστη πρόσφυση. Για αυτό και τα χειμερινά ελαστικά έχουν πιο μαλακή σύνθεση. Αυτό τα κάνει να υπόκεινται σε πολύ υψηλότερη φθορά σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά εγγυάται βέλτιστο κράτημα τον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ