Τα χαμένα αυτοκίνητα των Ουκρανών παρατημένα στα λιμάνια της Ευρώπης

Ukraine port cars

Η εισβολή της Ρωσίας δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα της Ουκρανίας, που προέρχονται κυρίως από τις Η.Π.Α. και τη Νότια Κορέα.

Το κλείσιμο των λιμανιών και των θαλάσσιων οδών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα από το ξεκίνημα κιόλας του πολέμου, είχε επιπτώσεις και στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της χώρας.

Και αυτό γιατί πριν τον πόλεμο, χιλιάδες αυτοκίνητα εισάγοντας ως μεταχειρισμένα στην Ουκρανία από τις Η.Π.Α. και τη Νότια Κορέα και έρχονταν στη χώρα μέσω πλοίων που καθημερινά έκαναν το μακρύ ταξίδι μεταφέροντας στους νέους τους ιδιοκτήτες τα πολύτιμα οχήματά τους μέσω των λιμανιών της Οδησσού και του Ιλλιτσίβσκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισβολή όμως της Ρωσίας το Φεβρουάριο μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοκίνητα που ήταν καθ’ οδόν προς την Ουκρανία να μην έχουν που να πάνε και είτε να καταλήγουν σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης (Κωνστάντζα στη Ρουμανία, Γκντανσκ στην Πολωνία, Μπρεμερχάβεν στη Γερμανία, Κλαιπέντα στη Λιθουανία) παραμένοντας για πολλούς μήνες στα αζήτητα, είτε να επιστρέφουν πίσω στη χώρα από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Ukraine port cars

Σύμφωνα με υπολογισμούς των τελωνειακών αρχών της Ουκρανίας, σχεδόν 10.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που είτε βρισκόντουσαν στις Η.Π.Α. και ετοιμάζονταν να σταλούν στην Ουκρανία, είτε ήταν ήδη σε κάποιο πλοίο, μπλοκαρίστηκαν λόγω των προβλημάτων και πλέον, για να τα αποκτήσουν οι κάτοχοί τους πολλοί εκ των οποίων τα έχουν ήδη εξοφλήσει, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον χιλιάδες δολάρια για το κόστος της παραμονής στα λιμάνια όλων αυτών των μηνών των αυτοκινήτων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στα αυτοκίνητα που έρχονται από τη Νότια Κορέα, και πρόσφατα ένα φορτίο με 800 αυτοκίνητα στάλθηκε πίσω στη χώρα αφού δεν μπόρεσε να προσεγγίσει τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Ukraine port cars

Γιατί οι Ουκρανοί αγοράζουν τόσα πολλά μεταχειρισμένα από τις Η.Π.Α.;

Μόνο το 2021 υπολογίζεται ότι σχεδόν 13,5 χιλιάδες μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από τις Η.Π.Α. έρχονταν στην Ουκρανία κάθε μήνα, με τη μεταφορά να απαιτεί από 1 έως 4 μήνες ανάλογα με την περίπτωση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 26,1% των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που εισήχθησαν στην Ουκρανία πέρυσι προερχόταν από τις Η.Π.Α.

Ο λόγος της προτίμησης των Ουκρανών προς τα αμερικάνικα αυτοκίνητα έχει να κάνει με τις χαμηλές τιμές που αγόραζαν πριν το πόλεμο οι κάτοικοι της χώρας μεταχειρισμένα οχήματα από τις Η.Π.Α. μέσω ενός δικτύου που διοχετεύει αυτοκίνητα που έχουν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα στη Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια τα προωθεί σε αγοραστές στην Ουκρανία. Τα αυτοκίνητα επισκευάζονται στη χώρα, με την τελική τους τιμή να είναι πολύ φθηνότερη από όσο θα κόστιζαν ως καινούργια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ukraine port cars

Πλέον στην Ουκρανία οι αγοραστές και πωλητές αυτών των αυτοκινήτων πρέπει να βρουν τρόπους και εναλλακτικές διαδρομές για να επανακτήσουν τα οχήματα αυτά, με το επιπλέον βέβαια κόστος που θα απαιτηθεί.

Κοντέινερ με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προς την Ουκρανία υπάρχουν επίσης και σε λιμάνια της Τουρκίας, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά στη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με πηγές από τη χώρα.

Και φυσικά, υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά ως προς το εάν οι αγοραστές τους πραγματικά θα μπορούν αυτή τη στιγμή να τα παραλάβουν, μιας και ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, επιφέροντας μεγάλες αλλαγές στη ζωή των κατοίκων της.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ