Τα έργα που θα σώσουν την Αθήνα από το κυκλοφοριακό χάος

Σήραγγα Ηλιουπολεως

Πρόκειται για έργα που αν δεν ολοκληρωθούν, η Αθήνα το 2030 θα είναι μια απροσπέλαστη πόλη.

Στα μεγάλα οδικά έργα του Λεκανοπεδίου που θα υψώσουν ασπίδα προστασίας στην Αθήνα από το συνεχώς διογκώμενο πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του Olympia Forum III και κατά τη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που δρομολογούνται εντός της Αττικής, εστιάζοντας στην υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως, τη λεωφόρο Κύμης που έχει ήδη δημοπρατηθεί έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και στις επεκτάσεις της Αττικής οδού προς Ραφήνα και Λαύριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προαναφερθέντα έργα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, και όπως επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, αν δεν γίνουν η Αθήνα το 2030 θα είναι μια απροσπέλαστη πόλη.

Σήραγγα Ηλιουπόλεως

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα  ξεκινά από τα στρατόπεδα «Σακκέτα» και θα καταλήγει στη Λ. Βουλιαγμένη, στην οποία θα ξηλωθούν τα φανάρια ώστε να μετατραπεί σε αυτοκινητόδορμο.

Για τη μετακίνηση, λοιπόν, από τη Λεωφ. Κατεχάκη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης θα απαιτούνται περίπου 10 λεπτά, όταν σήμερα – και ειδικά κατά τις ώρες αιχμής – ο χρόνος διάνυσης της συγκεκριμένης απόστασης ανέρχεται στα 30 λεπτά.

αττική οδός επεκτάσεις

Επέκταση Λεωφ. Κύμης

Με οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, το έργο φορά στην επέκταση της Λεωφ. Κύμης προς την Εθνική Οδό μέσω σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου 3,8 χλμ. (συμπεριλαμβανομένης σήραγγας άνω των 2 χλμ). Ο δρόμος θα ενώνει την  έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και αναμένεται να είναι έτοιμος το 2027.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέκταση Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα

Δρομολογούνται και οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών και για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα. Από τη μία πλευρά θα έχουμε συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου προς το λιμάνι της Ραφήνας με παράκαμψη της Λ. Μαραθώνος και των πολυάριθμων φαναριών, και από την άλλη θα γίνει η διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου από το Μαρκόπουλο έως το λιμάνι του Λαυρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μείωση της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να συνδράμουν καθοριστικά και οι νέες επεκτάσεις του Μετρό, όπως η Γραμμή 4 και η επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον.

Τα νέα έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα

«Σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε πολύ σημαντικά έργα να υλοποιούνται όπως το Πάτρα-Πύργος αλλά και τα σιδηροδρομικά έργα που ξεκίνησαν. Έργα υποδομής ιδιωτικά ή δημόσια σημαίνει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, σημαίνει θέσεις εργασίας και έχει τεράστιες συνέπειες σε πάρα πολλά επαγγέλματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πάτρα - Πύργος έχει επηρεάσει συνολικά 600 διαφορετικά επαγγέλματα. Έχουμε λαμπρά μυαλά που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης τα οποία πλέον επιστρέφουν στη χώρα τους και βρίσκουν καλά αμειβόμενες δουλειές», πρόσθεσε ο υπουργός, μιλώντας στο Olympia Forum III. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό υλοποίησης του Πατρών- Πύργου είναι στο 7% .

Πάτρα Πύργος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στο υπάρχον δίκτυο, ο κ. Καραμανλής τόνισε πώς η κυβέρνηση έκανε κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βρίσκοντας κονδύλια 30 εκατ. ευρώ ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε 6 με 8 μήνες από τώρα που θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα, θα υπάρχει δραστική μείωση των ατυχημάτων.

Για τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο Κιάτο - Αίγιο το οποίο μετά από πολλές καθυστερήσεις ξεκίνησε ενώ και το Ροδοδάφνη - Ρίο ξεμπλόκαρε. «Μαζί με το δρόμο Πάτρα- Πύργος έχουμε τρέξει και τη συνδρομητική γραμμή Πάτρα- Πύργος για να μπει σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό και μετά θα την αναβαθμίσουμε. Στην Πελοπόννησο έχουμε βάλει πολλές προτεραιότητες και αυτές υλοποιούνται. Έργα που ήταν ξεχασμένα γίνονται, έργα για τα οποία όλοι συζητούσαμε χρόνια, βλέπουμε ότι ολοκληρώνονται», τόνισε ο Καραμανλής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ