Έρχονται τα λάστιχα που δεν «σκάνε» -Η νέα τεχνολογία που θα δούμε στους δρόμους

Ελαστικά χωρίς αέρα

Ο νέος τύπος ελαστικών λέει «αντίο» στα κλαταρίσματα, τα μπαλώματα και τις ρεζέρβες.

Το νέο ελαστικό της Bridgestone ονομάζεται Air Free και δεν διαθέτει θάλαμο αέρα. Απεναντίας, έχει μία δομή ακτίνων που αντικαθιστά στον τελευταίο και ταυτόχρονα καθιστά τις ρεζέρβες που έχουμε στο πορτμπαγκάζ, περιττές.

Η ιαπωνική εταιρεία ασχολείται από το 2011 με την έρευνα και εξέλιξη ελαστικών χωρίς αέρα, τα οποία προς το παρόν ονομάζονται Air Free. Η λογική πίσω από αυτή την ιδέα, είναι να αντικατασταθεί ο θάλαμος αέρα των ελαστικών με μία ειδικά κατασκευασμένη δομή από ακτίνες ρητίνης. Και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα απώλειας πίεσης αέρα, όπως και κλαταρίσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Bridgestone Air Free Concept 2

Πέρα όμως από τα κλαταρίσματα, ο νέος τύπος ελαστικού θα στείλει στην «σύνταξη» και τον εφεδρικό τροχό που υπάρχει σε ορισμένα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται χώρος στο πορτμπαγκάζ. Και αυτό θα βοηθήσει ελαφρώς στην μείωση του βάρους και της κατανάλωσης καυσίμου.

Επιπλέον, οι ακτίνες ρητίνης που διαθέτει το ελαστικό Air Free προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα τμήματα σχεδιασμού και αναβαθμισμένη δυνατότητα ανακύκλωσης σε σχέση με τα συμβατικά ελαστικά.

Bridgestone Air Free Concept 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα αυτή τεχνολογία της Bridgestone προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για αυτά που εφοδιάζουν βαρέα οχήματα που δουλεύουν στη γεωργία, τα ορυχεία και τις κατασκευές. Ως γνωστόν, το κλατάρισμα ενός ελαστικού σε τέτοιου είδους οχήματα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας. Και αυτό είναι ευπρόσδεκτο από τους επαγγελματίες οδηγούς.

Παράλληλα, η απλοποίηση στη δομή των ελαστικών επέτρεψε στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ενέργειας από την αντίσταση κύλισης που προκαλείται από τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές στο σχήμα του συμβατικών ελαστικών.

Bridgestone Air Free Concept 4

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα Air Free ελαστικά έχουν την ίδια αντίσταση κύλισης με τα συμβατικά eco friendly Ecopia της ιαπωνικής εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2.

Το πρωτότυπο του νέου τύπου ελαστικών το είχε δοκιμάσει το 2016 η Toyota, τοποθετώντας τα συγκεκριμένα ελαστικά της Bridgestone σε ηλεκτρικά δίτροχα μικροκινητικότητας. Παρόλα αυτά, η Toyota δεν ανέφερε πιθανή χρήση τους στην αυτοκινητοβιομηχανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Bridgestone Air Free Concept 5

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα το πότε θα είναι διαθέσιμα για τα αυτοκίνητα τα ελαστικά Air Free. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Bridgestone είναι θα αφήσει στην άκρη όλα αυτά τα χρόνια έρευνας και εξέλιξης για να παρουσιάσει ένα ελαστικό για ποδήλατα και δίτροχα μικροκινητικότητας.

Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η εξέλιξη αυτού του τύπου ελαστικών θα επιταχυνθεί, προκειμένου να είναι σε θέση να το διαθέσει στην αγορά το συντομότερο δυνατό για μια ευρεία γκάμα οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ