Τα «δόντια του δράκου» έρχονται στους δρόμους -Τι σημαίνουν

Δόντια δράκου

Προορισμένες για τις πόλεις, οι νέες διαγραμμίσεις που μπαίνουν στους δρόμους της Ευρώπης έχουν ως μοναδικό τους σκοπό την επαγρύπνηση των οδηγών.

Αντιμέτωποι με έναν νέο τύπο διαγράμμισης πρόκειται να έρθουν οι οδηγοί στους δρόμους της Ισπανίας, μετά την απόφαση των αρμόδιων αρχών να περάσει στη φάση της εφαρμογής μια πιλοτική ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή αφορά στην τοποθέτηση μια διαγράμμισης σε δρόμους αστικών κέντρων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση των οδηγών για την τήρηση των χαμηλών ορίων ταχύτητας.

Ο νέος τύπος διαγράμμισης θα εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές της λωρίδας κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας ένα τριγωνικό και επαναλαμβανόμενο σχεδιαστικό μοτίβο.

Δόντια δράκου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ευμεγέθη τρίγωνα διαδραματίζουν διπλό ρόλο, καθώς γίνονται από αρκετά μεγάλη απόσταση ευδιάκριτα ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο δρόμος στενεύει.

Το γεγονός ότι το πλάτος της λωρίδας κυκλοφορίας μοιάζει να μειώνεται, αναγκάζει τους οδηγούς να τραβήξουν το πόδι τους από το γκάζι ή και να επιβραδύνουν.

Η νέα διαγράμμιση ονομάζεται από της ισπανικές αρχές «δόντια του δράκου» καθώς η παρουσία της στην άσφαλτο παραπέμπει σε μια ιδιαίτερα… αιχμηρή οδοντοστοιχία.

Δόντια δράκου

Ο νέος τύπος διαγράμμισης θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε συγκεκριμένους δρόμους της Ισπανίας και ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς θα κρίνει αν και εφόσον θα επεκταθεί εντός ή ακόμα και εκτός των ισπανικών συνόρων.

Εκτός από τα «δόντια του δράκου», οι Ισπανοί δοκιμάζουν έναν ακόμα νέο τύπο διαγράμμισης, ο οποίος περιγράφεται ως τεθλασμένες γραμμές, οι οποίες επί της ουσίας προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη διάβασης στο τμήμα του δρόμου που ακολουθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ