Τα αυτοκίνητα γεμίζουν με χρήματα τα κρατικά ταμεία

cars αυτοκίνητα

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα 155 εκατ. ευρώ αλλά τελικά εισπράχθηκαν 642 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 314,1%.

Ανέλπιστα καλά πηγαίνουν τα έσοδα του κράτους τα οποία προέρχονται από την αγορά αυτοκινήτου καθώς οι αυξημένες πωλήσεις φαίνεται ότι έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους εκ των οποίων οι Φόροι Οχημάτων ανήλθαν 642 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έσοδα από τους φόρους στα οχήματα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 κατέγραψαν άνοδο 50,3% και ήταν αυξημένα κατά 215 εκατ. ευρώ καθώς τα αντίστοιχα έσοδα πέρυσι ανήλθαν σε 427 εκατ. ευρώ.

Πάντως όπως αποδεκνύεται από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ο προϋπολογισμός του 2023 προέβλεπε για το πρώτο τρίμηνο έσοδα μόλις 155 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να καταγράφουν άνοδο 314,1% καθώς είναι αυξημένα κατά 487 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο έτους ο προϋπολογισμός αναγράφει ότι για το 2023 τα έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου αναμένεται να ανέλθουν σε 1,222 δισ. Ευρώ από 947 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι στο σύνολο του έτους η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία θα καταγράψει άνοδο 29% ή θα εισρεύσουν στα ταμεία επιπλέον 275 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία των εσόδων από τον κλάδο του αυτοκινήτου αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω καθώς από τις αρχές Απριλίου έχουν τεθεί σε ισχύ τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας και χιλιάδες αυτοκίνητα θα βγουν από την φορολογική ακινησία φέροντας ζεστό χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Παράλληλα τα κρατικά έσοδα από το κλάδο του αυτοκινήτου αναμένεται επίσης να αυξηθούν περαιτέρω από τις παραδόσεις των καινούριων αυτοκινήτων όσο και από τις εισαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο η πιθανή ακυβερνησία και οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μπορούν να ανατρέψουν το καλό κλίμα και όλη η αγορά να περάσει σε ένα κλίμα αβεβαιότητας προκαλώντας «πάγωμα» των πωλήσεων και μεγάλη υστέρηση στα κρατικά έσοδα...

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ