Με τη συμμετοχή της Ελλάδας τα νέα στρατιωτικά οχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

αμφίβιο στρατιωτικό iveco

Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη μίας νέας πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί για τα νέα στρατιωτικά οχήματα της ΕΕ θα έχει η χώρα μας.

Την ώρα που οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζουν να προκαλούν αστάθεια στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα δείχνει έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας προηγμένης πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται σε νέα στρατιωτικά οχήματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, η χώρα μας, μαζί με τη Σλοβακία, αναμένεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες της Ιταλίας, η οποία λαμβάνει την υποστήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα ενσωματώνεται σε τρία νέα οχήματα – ένα ελαφρύ άρμα μάχης, ένα αμφίβιο όχημα επίθεσης (AAV) και ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ελλάδα Ιταλία νέα στρατιωτικά οχήματα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικυρώθηκε από την ΕΕ στις 16 Νοεμβρίου του 2021 και αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2030.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το ανωτέρω πρόγραμμα εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της ΕΕ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Και ειδικότερα στο σχέδιο για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλάδα Ιταλία νέα στρατιωτικά οχήματα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένεια στρατιωτικών μοντέλων σε κοινή πλατφόρμα

Κεντρικός πυρήνας του πρότζεκτ είναι η συγκρότηση μίας οικογένειας στρατιωτικών οχημάτων που θα έχουν βάρος από 35 έως 50 τόνους (ανάλογα με τις προδιαγραφές τους) και θα είναι ικανά να μεταφέρουν ένα πλήρωμα τριών ατόμων, συν μία τυπική ομάδα πεζικού (6 έως 9 άτομα). Παράλληλα, τα οχήματα θα ενσωματώνουν πυροβόλα 25 έως και 30 χλστ.

Χάρη, μάλιστα, στην αρθρωτή πλατφόρμα, οι Ιταλοί έχουν ενορχηστρώσει ήδη τα σχέδιά τους συγκριτικά με τις παραλλαγές των οχημάτων που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αντιαρματικά, τεθωρακισμένα ασθενοφόρα, φορτηγά μεταφοράς πυρομαχικών και υλικού υποστηρίξεως, άρματα μετασκευασμένα σε πυροσβεστικά, καθώς και οχήματα χημικής, βιολογικής και πυρηνικής άμυνας.

Ελλάδα Ιταλία νέα στρατιωτικά οχήματα

Από την άλλη, η εξέλιξη μιας κοινής πλατφόρμας για ερπυστριοφόρα, τροχοφόρα και αμφίβια στρατιωτικά οχήματα αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ, κάτι που έχει αναγνωρίσει ο Roberto Forlani, Ιταλός στρατιωτικός παράγοντας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η εναλλακτική λύση να εξελιχθούν περισσότερες από μία πλατφόρμες, οι οποίες, ωστόσο, θα μπορούν να ενσωματώουν κοινά μηχανικά μέρη και συστήματα.

Ελλάδα Ιταλία νέα στρατιωτικά οχήματα

Να έχουν δηλαδή κοινούς κινητήρες, πυροβόλα, συστήματα θωράκισης και επικοινωνιών, μετριάζοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος για την έρευνα και την εξέλιξη των στρατιωτικών οχημάτων.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι τα οχήματα που θα κατασκευαστούν θα μπορούν να υποβληθούν σε περαιτέρω τροποποιήσεις, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες της εκάστοτε χώρας.

Ελλάδα Ιταλία νέα στρατιωτικά οχήματα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ