Στον Εισαγγελέα για παραποιημένα έγγραφα σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε στον Εισαγγελέα τις υποθέσεις οχημάτων με πλαστά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης.

Από «κόσκινο» κυριολεκτικά περνούν πλέον τα έγγραφα των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αναρτώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ) ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα απάτης έναντι του κράτους αλλά και των ανυποψίαστων καταναλωτών.

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε στον Εισαγγελέα 12 περιπτώσεις οχημάτων στα οποία είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή ταξινομημένων μεταχειρισμένων οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, οι εισαγωγείς των συγκεκριμένων οχημάτων ανάρτησαν στο Μητρώο Εισαγομένων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο) Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης, που χαρακτηρίστηκαν από τους Εθνικούς Διανομείς, είτε μη γνήσια είτε παραποιημένα.

Το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) δημιουργήθηκε για την κεντρική, εξ αποστάσεως, εποπτεία και τον έλεγχο της τήρησης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα μας.

Η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε: «Ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να διαβιβαστούν άμεσα οι σχετικοί φάκελοι στους Εισαγγελείς. Οι έλεγχοι μέσω της διασταύρωσης στοιχείων επί των αιτήσεων θα είναι τακτικοί, ώστε όσοι, στο μέλλον, θα ήθελαν να παρανομήσουν να το σκεφτούν ακόμα μια φορά. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στα φαινόμενα ανομίας στον χώρο του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, προστατεύοντας τους πολίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πρόστιμο 1 στα 3 εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ

Τραγικά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, το γνωστό ΜΕΜΟ, και όπως είχε αποκαλύψει το Carandmotor.gr μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πάνω από 25.000 πρόστιμα σε εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα το σύστημα να έχει «χτυπήσει» πάνω από το 1 στα 3 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα!

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί τα φορτηγά, λεωφορεία και επαγγελματικά οχήματα οπότε σύντομα αναμένεται ο αριθμός των προστίμων να αυξηθεί.

Πιο συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιανουαρίου 2024 έχουν επιβληθεί 25.313 πρόστιμα εκ των οποίων τα 2.556 αφορούν σε ανακριβείς δηλώσεις, τα 7.178 αφορούν σε εκπρόθεσμη καταχώρηση και τα υπόλοιπα 15.579 σε μη καταχώρηση.Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr κυμαίνονται από 500 έως 2000 ευρώ! Πιο συγκεκριμένα το 50% των προστίμων ανέρχεται σε 500 ευρώ, το 40% των προστίμων κυμαίνεται από 500 έως και 1500 ευρώ και το υπόλοιπο περίπου 10% των προστίμων είναι κυμαίνεται από 1500 έως 2000 ευρώ. Επειδή ο όγκος των παραβάσεων είναι μεγάλος και δε μπορεί να τις διαχειριστεί η υπηρεσία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο υποστήριξης από εταιρεία για το ξεκαθάρισμα των παραβάσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως το 2023 στην Ελλάδα εισήχθησαν πάνω από 70.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και πάνω από 16.000 φορτηγά και πάνω από 4.000 δίκυκλα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ