Στερεύουν τα καύσιμα στην Ευρώπη; Γιατί οι ειδικοί προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα

Diesel Ευρώπη

Έναν δύσκολο χειμώνα προβλέπουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας ότι τα αποθέματα υγρών καυσίμων στην Ευρώπη και ειδικότερα του diesel πρόκειται θα αγγίξουν το σημείο της εξάντλησης.

Οι δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις σχετικά με τα αποθέματα των υγρών καυσίμων στην ευρωπαϊκή ήπειρο τον ερχόμενο χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η τιμή του αργού πετρελαίου εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, προσφέροντας μια μικρή ανάσα στους καταναλωτές, οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την επάρκεια των αποθεμάτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd, τον ερχόμενο χειμώνα τα αποθέματα diesel στην Ευρώπη πρόκειται να σημειώσουν νέο αρνητικό ρεκόρ, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες πετρελαιοειδών να διαθέσουν στην αγορά μέρος των αποθεμάτων ασφαλείας. Η Αυστρία, η Ελβετία, η Ουγγαρία και η Γερμανία έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την αγορά κατά αυτόν τον τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έλλειψη Diesel

Οι προβλέψεις για σημαντικές ελλείψεις στο diesel προκύπτει από το γεγονός ότι κατά παράδοση τον χειμώνα η ζήτηση του συγκεκριμένου καυσίμου αυξάνεται και με δεδομένο ότι οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία πρόκειται να αυστηροποιηθούν, είναι κάτι παραπάνω από πιθανόν η γηραιά ήπειρος να βρεθεί μπροστά σε ένα ακόμα ενεργειακό αδιέξοδο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σχεδόν το 60% του diesel που φτάνει έως την Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία και είναι εξαιρετικά απίθανο μέσα στους επόμενους μήνες να βρεθεί κάποια άλλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα που θα καταφέρει να καλύψει αυτό το ποσοστό.

Ένα ακόμα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης είναι η ξηρασία και η πτώση της στάθμης του Ρήνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την διέλευση των πετρελαιοφόρων και ως εκ τούτου τον ανεφοδιασμό κρίσιμων ευρωπαϊκών αγορών και της δημιουργίας του απαραίτητου αποθέματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έλλειψη Diesel

Σαν να μην έφτανε αυτό, το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες παραδόσεις diesel τον χειμώνα προσφέρονται τη δεδομένη χρονική στιγμή με έκπτωση, δημιουργεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για τις εταιρείες πετρελαιοειδών να προμηθευτούν νωρίτερα καύσιμα και να τα αποθηκεύσουν στις δεξαμενές τους ώστε να τα διαθέσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Συνοψίζοντας, οι κυρώσεις προς τη Ρωσία σε συνδυασμό με την αδυναμία ή την απροθυμία δημιουργίας των απαραίτητων αποθεμάτων είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει ελλείψεις στη διάθεση του diesel στην Ευρώπη, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους τομείς της αγοράς που βασίζονται στον μαύρο χρυσό (Πηγή: Bloomberg).

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ