Στα ύψη και η τιμή του υγραερίου κίνησης – Η Ελλάδα 2η ακριβότερη στον κόσμο

LPG Prices 1

Η αύξηση στην τιμή όλων των προϊόντων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στη χώρα μας να φιγουράρει στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τις τιμές καυσίμων ανά την υφήλιο, η Ελλάδα έχει αρκετά υψηλές τιμές ανά λίτρο βενζίνης, πετρελαίου ή ακόμα και υγραερίου κίνησης. Όπως γνωρίζετε ήδη, η χώρα μας βρίσκεται στο Top 10 με το ακριβότερο λίτρο βενζίνης του κόσμου, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης τα πάμε λίγο καλύτερα και καταλαμβάνουμε την 20 θέση.

LPG Prices 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε από την μέση τιμή του λίτρου υγραερίου κίνησης στη χώρα μας και την θέση του στην παγκόσμια κατάταξη. Η μέση τιμή του υγραερίου κίνησης ανά τον κόσμο είναι 0,69 ευρώ/λίτρο (7/2/2022). Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφορά σε αυτές τις τιμές μεταξύ των χωρών. Κατά γενικό κανόνα, οι πλουσιότερες χώρες έχουν υψηλότερες τιμές, ενώ οι φτωχότερες και αυτές που παράγουν και εξάγουν LPG έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Οι διαφορές στις τιμές μεταξύ των χωρών οφείλονται στους διάφορους φόρους και τις επιδοτήσεις του κάθε κράτους. Όλες οι χώρες έχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές στις διεθνείς αγορές, αλλά στη συνέχεια αποφασίζουν να επιβάλλουν επιπλέον φόρους. Ως αποτέλεσμα, η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης είναι διαφορετική.

Τελικά, έχουμε καταφέρει να έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης στον κόσμο με τιμή λίτρου 1,052 ευρώ, πίσω από την Σουηδία των 1,247 ευρώ/λίτρο και μπρόστα από την Ελβετία με τα 1,041 ευρώ/λίτρο. Η ακριβότερη δεκάδα συμπληρώνεται από το Ισραήλ, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Γαλλία, την Γερμανία, τα Φίτζι και την Σλοβενία.

Σουηδία: 1,247 ευρώ/λίτρο
Ελλάδα: 1,052 ευρώ/λίτρο
Ελβετία: 1,041 ευρώ/λίτρο
Ισραήλ: 0,977 ευρώ/λίτρο
Ολλανδία: 0,921 ευρώ/λίτρο
Ουγγαρία: 0,919 ευρώ/λίτρο
Γαλλία: 0,919 ευρώ/λίτρο
Γερμανία: 0,889 ευρώ/λίτρο
Φίτζι: 0,868 ευρώ/λίτρο
Σλοβενία: 0,864 ευρώ/λίτρο

LPG Prices 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε επιπλέον, ότι όλοι οι γείτονες της χώρας μας έχουν αρκετά χαμηλότερη τιμή ανά λίτρο στο υγραέριο κίνησης, με φθηνότερη την Τουρκία (0,622 ευρώ). Ακολουθούν η Βουλγαρία με 0,691 ευρώ/λίτρο, η Β. Μακεδονία με 0,731 ευρώ/λίτρο και η Αλβανία με 0,765 ευρώ/λίτρο. Όπως βλέπετε, η διαφορά στην τιμή του λίτρου δεν είναι μικρή, και σίγουροι αρκετοί βορειοελλαδίτες περνούν τα σύνορα για να φουλάρουν τα ντεπόζιτα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ