Σκάνδαλο στην Tesla: Παρακολουθούσαν τους οδηγούς μέσα από τις κάμερες των αυτοκινήτων

Tesla Model 3 Model X

Εργαζόμενοι της Tesla διακινούν μεταξύ τους Video ιδιωτικών στιγμών των κατόχων των αυτοκινήτων της, σύμφωνα με το Reuters, γνωρίζοντας την ακριβή στιγμή και τοποθεσία της κάθε λήψης.

Η Tesla υπόσχεται στους αγοραστές των αυτοκινήτων της ότι οι κάμερές τους «είναι σχεδιασμένες εκ βάθρων για να προστατεύουν την ιδιωτικότητά σας», αλλά μάλλον αυτή η υπόσχεση είναι λίγο διάτρητη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι υπάλληλοι της εταιρείας της Καλιφόρνια διακινούν εν κρυπτώ στο εσωτερικό τους δίκτυο videos που λαμβάνονται από τις κάμερες των Tesla και απεικονίζουν ιδιωτικές στιγμές των κατόχων τους.

Ένας από τους υπαλλήλους ανέφερε πως παρακολούθησε ένα video που απεικόνιζε έναν γυμνό άνδρα να πλησιάζει το αυτοκίνητο. Ένα άλλο, που εξαπλώθηκε με ταχύτητα φωτός στους υπολογιστές των εργαζόμενων της Tesla, έδειχνε ένα ατύχημα κατά το οποίο το αυτοκίνητο χτύπησε ένα παιδάκι που έκανε ποδήλατο.

Μάλιστα, το 2019 οι υπάλληλοι της εταιρείας έφτασαν στο σημείο να διακινούν μεταξύ τους ένα video που απεικόνιζε τη διάσημη -από την ταινία James Bond του 1977- λευκή Lotus Esprit του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Elon Musk, παρκαρισμένο στο γκαράζ του Αμερικανού μεγιστάνα. Είναι άγνωστο αν ο ίδιος ο Musk γνώριζε για την ύπαρξη αυτού του video.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορούμε να δούμε μέσα στα γκαράζ των ανθρώπων και στις ιδιοκτησίες τους. Ας πούμε ότι ένας πελάτης της Tesla είχε κάτι μέσα στο γκαράζ του που ήταν ιδιαίτερο - τέτοιου είδους videos ανέβαιναν [στο εσωτερικό δίκτυο της Tesla]» δήλωσε στο Reuters ένας από τους εργαζόμενους της εταιρείας. Άλλοι σχολίασαν πως το έκαναν για να «σπάσουν τη μονοτονία με μια στιγμή γέλιου», παρά τις αντίθετες εντολές των προϊσταμένων τους.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτές οι οπτικές εγγραφές επέτρεπαν στους εργαζόμενους να εντοπίσουν με άνεση την ακριβή τοποθεσία λήψης του κάθε video, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο δεν βρισκόταν σε λειτουργία.

Το δημοσίευμα αυτό του Reuters εύλογα έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς κατόχους αυτοκινήτων της Tesla, στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στους σχετικούς με τα προσωπικά δεδομένα όρους της αγοράς του αυτοκινήτου (Customer Privacy Notice) η εταιρεία αναφέρει πως «οι καταγραφές των καμερών παραμένουν ανώνυμες και δεν συνδέονται με εσάς ή με το όχημά σας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι λήψεις αυτές γίνονται από την Tesla για νόμιμες διαδικασίες εξέλιξης του λογισμικού, όπως για την τεχνητή νοημοσύνη των συστημάτων ημιαυτόνομης οδήγησης - όπως είναι το Tesla Autopilot. Πάντως, αναμφίβολα μοιάζουν ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Η αμερικανική εταιρεία απασχολεί χιλιάδες προγραμματιστές των ηλεκτρονικών της συστημάτων, οι οποίοι έχουν αντικείμενο εργασίας την ανάλυση των λήψεων video από τα αυτοκίνητα προκειμένου να εξελίσσουν τα συστήματα ανίχνευσης εμποδίων και κινδύνων για την περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού ημιαυτόνομης οδήγησης. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι δεν περιορίστηκαν στη χρήση των λήψεων αυτών για επαγγελματικούς σκοπούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ