ΣΟΚ με το Σκάνδαλο Hyundai: Εξαρτήματα φτιαγμένα από παιδιά στα αυτοκίνητά της

Hyundai Alabama Plant 1

Έρευνα στις Η.Π.Α. αποκαλύπτει παιδική εργασία σε αρκετούς προμηθευτές της Hyundai.

Διάφοροι προμηθευτές των Hyundai και Kia στην Αλαμπάμα των Η.Π.Α. έχουν απασχολήσει παιδικά εργατικά χέρια για χρόνια, προφανώς εν αγνοία του νοτιοκορεάτη κατασκευαστή.

Η Hyundai εδρεύει στην συγκεκριμένη πολιτεία των Η.Π.Α. και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, και σύμφωνα με έρευνα του Reuters τον περασμένο Ιούλιο αρκετοί προμηθευτές της είχαν προσλάβει ανήλικους για την παραγωγή εξαρτημάτων.

Η δημοσιογραφική έρευνα του Reuters επεκτάθηκε και με νέα ευρήματα, που βασίζονται τόσο σε επιτόπιο ρεπορτάζ, όσο και στις έρευνες που έχουν γίνει γνωστές από τις αρμόδιες Αρχές, δείχνοντας ότι αυτή είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hyundai Alabama Plant 2

Τόσο η Hyundai όσο και η Kia έχουν λάβει εξαρτήματα κατασκευασμένα από παιδικά εργατικά χέρια, κατά παράβαση των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και εργασιακών κανονισμών. Η πολιτική ανθρώπινου δυναμικού του νοτιοκορεάτη κατασκευαστή με έδρα τη Βόρεια Αμερική δεν προβλέπει την χρήση παιδικής εργασίας και αμέσως ανακοινώθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ο κ. Jose Munoz, ο οποίος είναι ο νούμερο 2 της Hyundai, είπε ότι οι σχέσεις με προμηθευτές που έχουν συλληφθεί να χρησιμοποιούν ανηλίκους στις εργασίες τους θα τερματιστούν το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το Reuters, τα εργοστάσια της Hyundai στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα και της Kia στο Γουέστ Πόιντ της Τζόρτζια έχουν παραλάβει από τέσσερις προμηθευτές εξαρτήματα που κατασκευάζονται με παιδική εργασία (SL Alabama, Hwashin, SMART Alabama και Ajin).

Όλοι αυτοί οι προμηθετές βρίσκονται εντός της Πολιτείας της Αλαμπάμα και η έρευνα αποκάλυψε ένα σύγχρονο πρόβλημα: την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Αντιμέτωποι με την πίεση από τις Hyundai και Kia να παρέχουν ανταλλακτικά και εξαρτήματα στην ώρα τους, οι προμηθευτές έχουν στραφεί σε γραφεία ευρέσεως εργασίας για να προσλάβουν υπαλλήλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hyundai Alabama Plant 3

Ο πυρήνας του προβλήματος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ήταν το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες παρείχαν εργατικό δυναμικό σε προμηθευτές, με μηδενικά ηθικά και νομικά πρότυπα. Για την ακρίβεια εκμεταλλεύονταν μετανάστες χωρίς χαρτιά και ανηλίκους, που λόγω της απελπιστικής τους κατάστασης δέχονταν οποιαδήποτε εργασία με τον μικρότερο δυνατό μισθό.

Η αναφορά του Reuters καταγράφει και περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων που εμπλέκονται μέχρι και παιδιά ηλικίας 12 ετών, καθώς χειρίζονταν εξοπλισμό που δεν έπρεπε. Η ευθύνη των Hyundai και Kia σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, καθώς θεωρείται ότι οι προμηθευτές δέχονταν επιθεωρήσεις και ελέγχους, όπως για παράδειγμα ο προμηθευτής Smart Alabama που ανήκει στη Hyundai.

Το πρόβλημα είναι ότι τα γραφεία ευρέσεως εργασίας πήραν εργάτες χωρίς κανένα κριτήριο, έτσι ώστε οι προμηθευτές να έχουν το απαραίτητο εργατικό δυναμικό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δύο κατασκευαστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hyundai Alabama Plant 4

Η έρευνα σε αυτό το επίπεδο δεν μπόρεσε να προχωρήσει περαιτέρω, λόγω της φοβικής κουλτούρας στις εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων, οι οποίες αγνόησαν τα παράπονα των εργαζομένων για την παρουσία ανηλίκων, ενώ άλλοι προτίμησαν να μην μπουν σε μπελάδες για να μην χάσουν τη δουλειά τους. Ορισμένοι βέβαια ανήλικοι και μετανάστες απολύθηκαν όταν ανακαλύφθηκε το σκάνδαλο και δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές.

Το Reuters έχει εντοπίσει μια ολόκληρη δομή εταιρειών στρατολόγησης εργατικού δυναμικού, με διαθέσιμο ισπανόφωνο προσωπικό που προερχόταν από χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Το σκάνδαλο επηρεάζει και άλλες εταιρείες, ενώ σίγουρα περισσότεροι από ένας κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορεί να εμπλέκονται σε αυτό.

Η εξωτερική ανάθεση για εύρεση εργατικού δυναμικού έχει τους κινδύνους της, ειδικά εάν οι εταιρείες που λαμβάνουν την «παραγγελία» δεν παρακολουθούνται σωστά. Η παιδική εργασία δεν είναι καθόλου συνηθισμένη στις Η.Π.Α. και οι κανονισμοί είναι πολύ σαφείς σχετικά με αυτό. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποκάλυψης, έγιναν αρκετές απολύσεις και οι ορισμένοι άνθρωποι θα καταλήξουν στη φυλακή ή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει ακόμα και θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια αυτής της ιστορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ