Ποιες σήραγγες στην Ελλάδα πήραν το όνομά τους από τους ήρωες της Επανάστασης του 1821;

tounel ellada siragga epanastasi 1821

Ανάμεσα στις δεκάδες σήραγγες της Ελλάδας, υπάρχουν έξι που πήραν τα ονόματά τους από σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης.

Τα τελευταία χρόνια τα οδικά τούνελ στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε θεαματικό βαθμό, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη σε επίπεδο οδικής ασφάλειας και μείωσης του χρόνου ταξιδιού.

Σε πρόσφατο άρθρο μας εξηγήσαμε τους λόγους που πριν από την είσοδο κάθε οδικής σήραγγας υπάρχει πινακίδα η οποία αναφέρει το μήκος και το όνομα της κάτασκευής.

Εστιάζοντας στην ονοματοδοσία των τούνελ, αυτή διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην έγκαιρη προσέλευση των των συνεργείων ασφαλείας του αυτοκινητόδρομου, σε περίπτωση που προκληθεί ένα ατύχημα.

Για παράδειγμα, αν ένας οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα σε ένα τούνελ της Νέας Οδού, μπορεί να δίχως χρονοτριβές να καλέσει σε βοήθεια απλά αναφέροντας το όνομα του τούνελ, για το οποίο έχει προηγουμένως ενημερωθεί μέσω σχετικής πινακίδας οδικής σήμανσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε πολύτιμο χρόνο, αναζητώντας την ακριβή χιλιομετρική θέση των κατασκευών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
tounel ellada siragga epanastasi 1821

Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια οδικά τούνελ που δεν έχουν το… οποιοδήποτε όνομα, αλλά αποτίουν φόρο τιμής σε κάποιες από τις μεγαλύτερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και συγκεκριμένα σε κάποιους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα που συνέβαλαν τα μέγιστα στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Οι συγκεκριμένες σήραγγες απέκτησαν τα παρακάτω ονόματά τους στο τέλος του 2021 και βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου (Α7) Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, που είναι γνωστός και Μορέας.

Οι σήραγγες φέρουν τα ακόλουθα ονόματα:

– Η σήραγγα Στέρνας “Ιωάννης Καποδίστριας”
– Η σήραγγα Νεοχωρίου “Φιλελλήνων”
– Η σήραγγα Αρτεμισίου “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”
– Η σήραγγα Καλογερικού “Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄”
– Η σήραγγα Ραψομάτη “Νικηταράς”
– Η σήραγγα στα Τσουκαλέικα “Παπαφλέσσας”.

Η αρχή για την ονοματοδοσία των σηράγγων έγινε μετά από επιστολή στο υπ.ΥΠΟΜΕ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, στην οποία πρότεινε να ονομαστούν οι σήραγγες στην περιοχή του Αρτεμισίου και Ραψομάτη σε «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και «Νικηταράς», αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έκρινε θετικά το αίτημα και επιπλέον θεώρησε σκόπιμη την ονοματοδοσία και των σήραγγων του αυτοκινητόδρομου Μορέα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ