Έτσι είναι σήμερα η «Φαλκονέρα» -Το μοναδικό ελληνικό τρόλεϊ που κατασκευάστηκε ποτέ σαπίζει παρατημένο

Η «Φαλκονέρα», ένα όχημα που έχει ανυπολόγιστη αξία για την ιστορία των ελληνικών δημόσιων συγκοινωνιών, βρίσκεται σήμερα εγκαταλελειμμένη σε αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.
Η ύπαρξη ενός από τα πλέον ιστορικά οχήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα αγνοείται από μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού κοινού, ωστόσο παραπαίει σε υπαίθριο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη μέριμνα για την προστασία του από τα καιρικά φαινόμενα.
Το τρόλεϊ με αριθμό κυκλοφορίας στην Ελλάδα 1127 κατασκευάστηκε το 1967 με αμάξωμα της Βιαμάξ και έφερε πλαίσιο Lancia και ηλεκτρικό εξοπλισμό CGE. Μπορούσε να μεταφέρει συνολικά 100 άτομα, εκ των οποίων οι 73 όρθιοι και οι υπόλοιποι καθήμενοι.
BUY NOW

Ως επίτευγμα της αμαξοβιομηχανίας της Ελλάδας, που ήταν τότε υπαρκτή, το συγκεκριμένο τρόλεϊ παρουσιάστηκε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως το πρώτο πιλοτικό μοντέλο που θα έμπαινε έπειτα σε κανονική παραγωγή, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.
Αν και δεν κλωνοποιήθηκε, η «Φαλκονέρα» υπηρέτησε κανονικά τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε και πραγματοποίησε δρομολόγια για δεκαετίες. Προς το τέλος της «ζωής» του, το αμάξωμα του ιστορικού τρόλεϊ ανακατασκευάστηκε και ήρθε πιο κοντά στα αισθητικά πρότυπα των άλλων αντίστοιχης «γενιάς» ιταλικών τρόλεϊ της ΗΛΠΑΠ που εκτελούσαν δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας. Τα τελευταία από αυτά αποσύρθηκαν οριστικά από την κυκλοφορία στις αρχές της 10ετίας του '90 και συγκεκριμένα το 1993.

Η «Φαλκονέρα» παρέμεινε έπειτα παροπλισμένη σε αμαξοστάσιο της ΟΣΥ με το 2012 να αποτελεί ένα ιδιαίτερης σημασίας έτος για την μετέπειτα επιβίωση της. Ήταν τότε που η ΟΣΥ αποφάσισε να εκποιήσει ένα μεγάλο μέρος του παροπλισμένου στόλου της βγάζοντας στο σφυρί και τη «Φαλκονέρα», με τους ανθρώπους που πήραν αυτή την απόφαση να αγνοούν την ιστορική σημασία της.

Τελικά, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το εν λόγω τρόλεΐ μαζί με μερικά ακόμη ιστορικά για τα ελληνικά δεδομένα λεωφορεία, εξαιρέθηκε της διαδικασίας. Έκτοτε βρίσκεται παρατημένο μαζί με άλλα τρόλεϊ και λεωφορεία ιστορικής σημασίας, που σαπίζουν στο πέρασμα του χρόνου, στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στα Άνω Λιόσια.

Τώρα ο λογαριασμός CHRIS.P – LifeAfterGravity στο Youtube δημιούργησε ένα βίντεο με τη βοήθεια drone που φανερώνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η «Φαλκονέρα» η οποία δυστυχώς είναι ακόμη παρατημένη στο εν λόγω αμαξοστάσιο του ΟΣΥ.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ