Τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα στις ελληνικές πινακίδες αυτοκινήτων -Πώς να τα αναγνωρίσεις

Πινακίδα κυκλοφορίας

Μπλε, κίτρινες, πορτοκαλί, με δύο ή τρία αρχικά ψηφία, οι πινακίδες κυκλοφορίας των ειδικών κατηγοριών στην χώρα μας παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία και εδώ θα μάθετε την ερμηνεία τους.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ταυτοποίησης ενός οχήματος, και ως γνωστόν αυτές που έχουμε όλοι στα αυτοκίνητά μας έχουν λευκό χρώμα με μια μπλε κάθετη ρίγα στο αριστερό μέρος και αποτελούνται από επτά ψηφία, τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς.

Pinakides DOK 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως συμβαίνει όμως και με τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν οχήματα που διαθέτουν πινακίδες ειδικών κατηγοριών. Οι πρώτες πινακίδες τέτοιου τύπου έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ στη χώρα μας υφίστανται εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Taxi License plate

Έτσι λοιπόν, πέρα από τις λευκές πινακίδες με τα μαύρα ψηφία που διαθέτει η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στη χώρα μας, υπάρχουν και μερικές με πινακίδες με λιγότερο κοινούς χρωματισμούς και διαφοροποίηση στα ψηφία τους. Αυτές οι πινακίδες ονομάζονται ειδικών κατηγοριών και προορίζονται για συγκεκριμένα οχήματα διαφόρων υπηρεσιών ή ο ιδιοκτήτης τους απολαμβάνει μειωμένες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις (κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο) κ.α.

Taxi License plate
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε όμως ποιες πινακίδες ειδικών κατηγοριών υπάρχουν στη χώρα μας. Αυτού του τύπου οι πινακίδες χωρίζονται ανάλογα με τους χαρακτήρες που διαθέτουν, με τρεις, με δύο ή με έναν.

Τις πινακίδες με τους τρεις χαρακτήρες θα τις συναντήσετε σε οχήματα Δημόσιας Χρήσης (με κίτρινο ή κόκκινο χρώμα) και αφορά τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά διεθνών, εθνικών και νομαρχιακών μεταφορών, τα ταξί και τα οχήματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

DOK License plate

Πινακίδες ειδικής κατηγορίας με τρεις χαρακτήρες θα συναντήσετε και στα κρατικά οχήματα (πορτοκαλί χρώμα), στα αναπηρικά πολέμου (μπλε χρώμα) και στα αυτοκίνητα δοκιμών (ΔΟΚ).

Police license plate
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθούν οι πινακίδες με δύο χαρακτήρες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες (ΚΥ και ΚΚ με πορτοκαλί φόντο και μαύρα γράμματα), σώματα ασφαλείας (Π.Σ. πυροσβεστική, Ε.Α. αστυνομία και Λ.Σ. λιμενικό), οι ένοπλες δυνάμεις (Ε.Σ. ελληνικός στρατός, Π.Ν. πολεμικό ναυτικό, Π.Α. πολεμική αεροπορία), τα διπλωματικά σώματα (Δ.Σ.), οι ξένες αποστολές (Ξ.Α.), τα μηχανήματα έργων (Μ.Ε.), τα αγροτικά μηχανήματα (Α.Μ.), ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης (Π.Κ.), τα ιστορικά οχήματα (Ι.Ο.) και η Αρχιεπισκοπή (Α.Α. Αρχιεπισκοπή Αθηνών).

Diplomatic license plate

Τέλος, υπάρχουν και πινακίδες ειδικής κατηγορίας με έναν χαρακτήρα για τα ρυμουλκούμενα (Ρ), με την αρίθμηση να ξεκινά από το 1000 έως το 99999.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ