Το άγνωστο σήμα που μοιάζει με αποτσίγαρο -Τι σημαίνει, για ποιον σοβαρό κίνδυνο μάς προειδοποιεί

Σήμα αποτσίγαρο

Η οδική σήμανση δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο τιθάσευσης των άγριων οδηγικών μας ενστίκτων αλλά και ένα κρίσιμο στοιχείο ασφάλειας για όσους κινούνται στον δρόμο, προϋποθέτοντας την ορθή και έγκαιρη αναγνώρισή τους.

Ένα σήμα που παραπέμπει σε… αποτσίγαρο, αλλά ουδεμία σχέση διατηρεί με την κακή συνήθεια του καπνίσματος. Μία ακόμα άγνωστη αλλά εξαιρετικά κρίσιμη πτυχή της οδικής σήμανσης, την οποία αν συναντήσουμε στον δρόμο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να προσαρμόσουμε αναλόγως τη συμπεριφορά μας και την ταχύτητα του οχήματός μας.

Πρόκειται για το σήμα το οποίο μας ενημερώνει ή για την ακρίβεια μάς προειδοποιεί για το τέλος του ασφαλτόδρομου και την έναρξη μιας χωμάτινης οδού. Ο λόγος για τον οποίο μια τέτοια πινακίδα είναι κρίσιμης σημασίας είναι ο προφανής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμα χωματόδρομος

Σε έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να κινηθούμε είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με μια χωμάτινη οδό, καθώς και ο συντελεστής πρόσφυσης σε αυτά τα δύο τερέν είναι πολύ διαφορετικός.

Πέρα από τη δυσκολία να διατηρήσουμε τον έλεγχο του οχήματός μας στο χώμα, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οφείλουμε να περιορίσουμε την ταχύτητα κίνησης του οχήματός μας και αυτός έχει να κάνεις με τις μικρότερες ή μεγαλύτερες πέτρες που οι τροχοί του οχήματός μας εκτοξεύουν προς κάθε κατεύθυνση, δημιουργώντας τις συνθήκες πρόκλησης ενός ατυχήματος ή έστω μιας φθοράς.

Σήμα χωματόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κίνδυνοι που κρύβει η κίνηση ενός αυτοκινήτου σε χωματόδρομο είναι και ο λόγος για τον οποίο ότι η συγκεκριμένη σήμανση τοποθετείται εντός ενός προειδοποιητικού τριγώνου, επιτρέποντας ακόμα και σε εκείνον τον οδηγό που δεν θα καταφέρει να την αποκωδικοποιήσει να αντιληφθεί την ανάγκη περιορισμού της ταχύτητας με την οποία κινείται.

Σήμα χωματόδρομος

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες της ευρωπαϊκής ηπείρου, δεν έχει επικρατήσει η συγκεκριμένη προειδοποιητική σήμανση για την είσοδο σε έναν μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο αλλά εκείνη που μας ενημερώνει είτε για την ολισθηρότητα του οδοστρώματος είτε για την εκτίναξη χαλικιών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ