Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας απαγορεύονται τα αυτοκίνητα;

Απαγόρευση αυτοκινήτων

Κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές το αυτοκίνητο διευκολύνει σε καθοριστικό βαθμό τις μετακινήσεις μας, αλλά υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου έχει κηρυχθεί persona non grata.

Σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας έχει εξελιχθεί το αυτοκίνητο, αποτελώντας τον καθημερινό μας συνοδοιπόρο στις μετακινήσεις στις πόλεις, αλλά και στις αποδράσεις μας από την αστική ζούγκλα όταν αποζητάμε μερικές στιγμές χαλάρωσης.

Ειδικά, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, το αυτοκίνητο αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο. Απλά στοιβάζουμε στο πορτπαγκάζ όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (ομπρέλες θαλάσσης, βαλίτσες κ.ο.κ.) και στη συνέχεια εκδράμουμε στα νησιά, απολαμβάνοντας το μπάνιο μας στις παραλίες.

Ύδρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ’ όλα αυτά, η χρησιμότητα του αυτοκινήτου ενδέχεται να καταργηθεί στην περίπτωση που αποφασίσουμε να περάσουμε τις διακοπές μας σε δύο συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, τις Σπέτσες και την Ύδρα, όπου ο… τετράτροχος φίλος μας δεν είναι… καλοδεχούμενος.

Σπέτσες

Τα τιρκουάζ νερά, οι αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες και το πλήθος μαγαζιών για καφέ, φαγητό και ποτό, είναι μόλις μερικούς από τους λόγους που καθιστούν το ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προσανατολισμό.

Η αδιαπραγμάτευτη ομορφιά του νησιού, ωστόσο, ίσως περάσει σε δεύτερη μοίρα για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν τα αυτοκίνητά τους, τα οποία στις Σπέτσες, είναι... persona non grata.

Σπέτσες απαγόρευση αυτοκινήτων

Σύμφωνα με την τοπική κανονιστική απόφαση για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού στο νησί, απαγορεύεται η κυκλοφορία ΙΧ, όπως επίσης των ιδιωτικής χρήσης επιβατηγών μηχανοκίνητων τρίκυκλων και τετράκυκλων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται τα μηχανάκια, τα τρίκυκλα μοτοποδήλατα και τα ελαφρά τετράκλυκλα που λογίζονται ως μοτοποδήλατα, την ίδια ώρα που στο νησί συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την προώθηση της μικροκινητικότητας, δηλαδή του συνόλου των οχημάτων που διακρίνονται για την ευελιξία τους και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Citroen Ami. 

Σπέτσες απαγόρευση αυτοκινήτων

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι ορισμένες κατηγορίες πολιτών (δημότες, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο νησί, ιδιοκτήτες οικιών και μισθωτές οικιών) μπορούν να φέρουν το αυτοκίνητό τους στις Σπέτσες (ένα αυτοκίνητο ανά κατοικία εφόσον δεν διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης) αλλά απαγορεύεται να το κυκλοφορούν στον οικισμό.

Ύδρα

«Αποχή» από τη σκέψη της δυσθεώρητης ακρίβειας στα καύσιμα, θα σε βοηθήσει να κάνεις και ένα ακόμα νησί του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα, όπου επίσης απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και άλλα τροχοφόρα, με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και θαλάσσια ταξί που κάνουν δρομολόγια από παραλία σε παραλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υδρα  απαγόρευση αυτοκινήτων

Πέρα από τις εντυπωσιακές παραλίες του, μία από τις μεγάλες ατραξιόν του νησιού είναι η πόλη της Ύδρας η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, συνθέτοντας μία μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος.

Ο λόγος που τα αυτοκίνητα είναι ανεπιθύμητα έγκειται στο γεγονός ότι το νησί έχει ανακηρυχθεί διατηρητεό, παραμένοντας έτσι αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, κάτι στο οποίο δεν θα βοηθούσαν τα τροχοφόρα.

υδρα  απαγόρευση αυτοκινήτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ