Σε «μαύρη αγορά» τα μεταχειρισμένα – Πουλάνε ακριβότερα από τα καινούργια (παραδείγματα)

μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Διαστάσεις τρέλας παίρνουν οι τιμές των μεταχειρισμένων, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις το κόστος ενός αυτοκινήτου 4ετίας ξεπερνά την τιμή που αυτό πωλούνταν σαν καινούργιο.

Τα φαινόμενα αναρχίας κάνουν αισθητή, πλέον, την παρουσία τους στην αγορά μεταχειρισμένου με την αυξανόμενη ζήτηση να εντείνει το πρόβλημα. Η έλλειψη ημιαγωγών – microchips συνεχίζει να ταλαιπωρεί το σύνολο των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που πλήττει τα εργοστάσια, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή νέων οχημάτων δημιουργούν χρόνους αναμονής για τους υποψήφιους αγοραστές που μπορούν να ξεπεράσουν – κατά περίπτωση – ακόμη και το ένα έτος για κάποια μοντέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη απόκτησης ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινήτου, στρέφει μια μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού στα μεταχειρισμένα. Εκεί, χωρίς καμία εποπτεία και με πρόφαση το νόμο «προσφοράς – ζήτησης» που ισχύει στην αγορά, οι τιμές έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, θυμίζοντας μαύρη αγορά και εποχές προηγούμενων, παλαιότερων δεκαετιών, που κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει.

Όπως, μάλιστα, τονίζουν και πολλά στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου, οι τιμές που συναντά κάποιος αυτή τη στιγμή στην αγορά των μεταχειρισμένων αγγίζουν -σε ορισμένες περιπτώσεις – τα όρια απάτης εις βάρος καταναλωτών που θέλουν να αποκτήσουν άμεσα ένα αυτοκίνητο.

Μια σύντομη έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο αναδεικνύει και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στην αγορά μας, ιδίως σε αυτοκίνητα υψηλής δημοτικότητας, τα οποία όντας 3ετίας ή 5ετίας σήμερα, κοστίζουν πιο ακριβά από όσο κόστιζαν καινούργια!

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα που βρήκαμε σε αγγελίες στο διαδίκτυο:

Suzuki Vitara του 2017: 300 ευρώ ακριβότερο από όσο κόστιζε καινούργιο!

suzuki vitara
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιαπωνικό SUV είναι ένα από τα best seller μοντέλα στην κατηγορία του τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή μπορεί να βρει κάποιος την ατμοσφαιρική δικίνητη έκδοσή του 2017, στα 1,6 λίτρα με 120 ίππους, με τιμή απόκτησης 17.650 ευρώ. Το ίδιο αυτοκίνητο (GL+) είχε σαν καινούργιο πριν από μια 5ετία 17.360 ευρώ! Σήμερα, το εν λόγω ατμοσφαιρικό σύνολο έχει καταργηθεί και η τιμή εκκίνησης του Suzuki Vitara με τον κινητήρα 1,4 τούρμπο των 129 ίππων τοποθετείται στα 19.430 ευρώ.

Toyota Yaris του 2017: 1.350 ευρώ καπέλο στην έκδοση των 1,5 λίτρων 

toyota yaris

Σε αγγελία που αφορά το πρώτο σε πωλήσεις μοντέλο της ελληνικής αγοράς, βρίσκουμε το Toyota Yaris 1,5 λτ. του 2017 στην τιμή των 14.450 ευρώ. Το ίδιο μοντέλο, όταν κυκλοφόρησε σαν καινούργιο, κόστιζε 13.100 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως για να το αποκτήσει κάποιος θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 1.350 ευρώ! Επίσης, να τονίσουμε πως σήμερα στην αγορά κυκλοφορεί η νέα γενιά του Yaris, οι τιμές της οποίας εκκινούν από τα 15.420 ευρώ (με το μοτέρ του 1,0 λτ.).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οpel Astra του 2019: 350 ευρώ ακριβότερο σαν μεταχειρισμένο 

opel astra

Ίδιο το σκηνικό παραμένει και στην περίπτωση του δημοφιλούς μικρομεσαίου hatchback, του Opel Astra. Εν αναμονή, λοιπόν, της άφιξης της νέας του γενιάς, ένα Astra 1,6 diesel του 2019, στην έκδοση των 110 ίππων, κοστίζει 19.600 ευρώ, ενώ η τιμή του όταν κυκλοφόρησε σαν καινούργιο, με βάση τους επίσημους ιστορικούς τιμοκαταλόγους της Opel, ανερχόταν στα 19.600 ευρώ.

Mercedes A 200 του 2019: Mε καπέλο 8.000 ευρώ το μεταχειρισμένο premium γερμανικό μοντέλο

mercedes a-class
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο παράδειγμα της έρευνας μας αφορά την Mercedes A-Class στην έκδοση με τον 1,3 τούρμπο βενζινοκινητήρα των 163 ίππων. Η αγγελία που αλιεύσαμε αφορά μοντέλο του 2019 και ο έμπορος που το πουλάει ζητά 40.000 ευρώ από τους υποψήφιους αγοραστές. Τονίζουμε πως, σήμερα, η τιμή της συγκεκριμένης έκδοσης πωλείται σαν καινούργια στα 32.100 ευρώ, με τη βασική έκδοση της A-Class να εκκινεί από τα 21.911 ευρώ.

Η δική μας άποψη

Χωρίς καμία αμφιβολία, σε μια ελεύθερη αγορά o καθένας μπορεί να πουλάει ένα μεταχειρισμένο στην τιμή που επιθυμεί ώστε να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Εφόσον κάποιος θέλει να προχωρήσει σε αγορά μεταχειρισμένου, καλό θα είναι να πραγματοποιήσει μια πολύ καλή έρευνα αγοράς και σύγκριση των τιμών με κάποιο αντίστοιχο καινούργιο. Αν η διαφορά αυτή είναι πολύ μικρή ή υψηλότερη, τότε είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα καινούργιο όχημα με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, ακόμη και αν χρειάζεται να περιμένετε λίγους μήνες παραπάνω σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 1 χρόνο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ