Βουλιάζει η Μεγάλη Βρετανία -Σε χαμηλό 66 ετών η παραγωγή αυτοκινήτων

Παραγωγή αυτοκινήτων Μ. Βρετανία

Τις καταστροφικές συνέπειες του «Brexit» βιώνει η Μεγάλη Βρετανία, βλέποντας τον αριθμό των νέων αυτοκινήτων που παράγονται στο έδαφός της να μειώνονται στα επίπεδα του 1956.

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε η παραγωγή οχημάτων στη Μεγάλη Βρετανία το 2022, φτάνοντας στα αποκαρδιωτικά επίπεδα του 1956.

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως πληρώνει την απόφαση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της ανάγκασε αρκετούς κατασκευαστές να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους και να περιορίσουν την έκθεσή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, το 2022 η παραγωγή νέων αυτοκινήτων στο έδαφος της «γηραιάς Αλβιώνας» μειώθηκε κατά 9,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τις 775.014 μονάδες αντί των 859.575 μονάδων το 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραπάνω επίδοση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μεγάλη Βρετανίας μάς ταξιδεύει στο μακρινό 1956, όντας η χειρότερη των τελευταίων 66 ετών, μαρτυρώντας το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας μετά και το περίφημο «Brexit».

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία επιχειρεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης, εγκαταλείποντας ακόμα και εκείνες τις πρακτικές που μέχρι σήμερα θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει επιτυχημένες, η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός χάρτη και να χάσει ένα πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν καθώς και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειώσουμε ότι ενώ ο αριθμός των οχημάτων που κατασκευάστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε το 2022 κατά 9,4%, η πτώση στις εξαγωγές κατά 14% παρέσυρε τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία σε χαμηλά 66 ετών.

Στην περίπτωση μάλιστα που συγκρίνει κανείς την επίδοση του 2022 με τις χρονιές που προηγήθηκαν του ξεσπάσματος της πανδημίας του COVID-19, η πτώση ξεπερνά το απογοητευτικό ποσοστό του 40%.

Πέρα, λοιπόν, από το Brexit και της απόφασης κατασκευαστών να αποχωρήσουν από τη Μεγάλη Βρετανία -ένας από αυτούς ήταν η Honda η οποία έκλεισε οριστικά το εργοστάσιό της-, ανάμεσα στους παράγοντες που βύθισαν τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν τα απόνερα της πανδημίας του COVID-19 και η έλλειψη ημιαγωγών, η οποία με τη σειρά της δεν επέτρεψε σε ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες να εκτελέσουν τις παραγγελίες που δέχθηκαν την περασμένη χρονιά.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ