Ρωτήσαμε την τεχνητή νοημοσύνη ποια είναι τα χειρότερα αυτοκίνητα -Τι μας απάντησε

πρόβλημα με το αυτοκίνητο

Με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα που έχουν πατήσει τους τροχούς τους στην άσφαλτο είναι χιλιάδες, είναι δύσκολο να επιλέξουμε τα λιγότερο αξιόπιστα δίχως τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αφιερώνουν αναρίθμητες εργατοώρες στην εξέλιξη αυτοκινήτων, έχοντας ταυτόχρονα στην κατοχή τους υπερσύγχρονα εργαλεία, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει σήμερα κάποιο νέο μοντέλο που η αγορά του να κρίνεται απαγορευτική.

Δεν ισχύει, ωστόσο, για κάποια αυτοκίνητα παλαιότερων δεκαετιών, τα οποία για μια σειρά από λόγους δεν διεκδικούν δάφνες αξιοπιστίας. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τα αυτοκινητικά εγχειρήματα είναι πραγματικά χιλιάδες, η σταχυολόγηση των λιγότερο αξιόπιστων μοντέλων στα χρονικά, είναι μια επίπονη διαδικασία, για την οποία ζητήσαμε τη βοήθεια του σύγχρονου «παντογνώστη» που ακούει στο όνομα “ChatGPT”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Reliant Robin
Reliant Robin

Αφού το ρωτήσαμε να μας παραθέσει μια λίστα με τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που έχουν τη χειρότερη φήμη, η τεχνητή νοημοσύνη τοποθέτησε στην κορυφή το μοντέλο Reliant Robin, «ένα τρίτροχο αυτοκίνητο παραγόμενο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έγινε γνωστό για την κακή του σταθερότητα και την τάση να ανατρέπεται, ειδικά σε απότομες στροφές. Έγινε σύμβολο της βρετανικής εκκεντρικότητας και του αμφισβητήσιμου αυτοκινητοκατασκευαστικού σχεδιασμού».

Στην τάση του Reliant Robin να ανατρέπεται είχε αναφερθεί και ο Jeremy Clarkson μιλώντας στους Sunday Times. Όπως είχε παραχθεί το Robin ανατρεπόταν μιας και η ομάδα που το σχεδίασε τα είχε κάνει… μαντάρα με το διαφορικό. Πρόσθετε δε ότι αν το αυτοκίνητο δεν είχε διαφορικό, οι πτώσεις του στο έδαφος θα ήταν θεαματικά λιγότερο συχνές.

Austin Allegro
Austin Allegro
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ChatGPT, τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει το επίσης βρετανικής κατασκευής Austin Allegro (1973-1982), το οποίο κατασκευάστηκε από την εταιρεία British Leyland σε συνολικά 642.350 κομμάτια. 

Σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη, το Austin Allegro απέκτησε κακή φήμη για τη μη ασφαλή σχεδίασή του, συμπεριλαμβανομένου του τετράγωνου τιμονιού του, αλλά και την προβληματική ποιότητά του. «Συχνά θεωρείται ένα από τα λιγότερο ελκυστικά και αξιόπιστα αυτοκίνητα της εποχής του».

Το ChatGPT δεν επιφύλασσε εγκωμιαστικά ούτε για τη σειρά αυτοκινήτων Trabant (1957-1991) που κατασκευάστηκε από το 1957 έως το 1991 στην Ανατολική Γερμανία από την εταιρεία VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau.

Trabant
Trabant

«Είναι περίφημο για την ξεπερασμένη τεχνολογία δίχρονων κινητήρων του, το έλλειμμα ασφαλείας και τις μεθόδους παραγωγής που οδήγησαν σε μακρές λίστες αναμονής για την αγορά ενός IX».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ζητήματα αξιοπιστίας του μοντέλου επιβεβαιώνονται και με μια βόλτα στο διαδίκτυο, όπου αναφέρεται ότι «η ποιότητα κατασκευής του ήταν κακή, η αξιοπιστία του απαίσια, και το αυτοκίνητο ήταν θορυβώδες, αργό και με πολύ κακό σχεδιασμό».

Lada Riva
Lada Riva

Η τεχνητή νοημοσύνη, τέλος, αποδοκιμάζει το Lada Riva που κατασκευάστηκε από τη ρωσική AvtoVAZ από το 1980 έως το 2010. «Είχε κακή φήμη για την ποιότητα κατασκευής, τα προβλήματα αξιοπιστίας και την ξεπερασμένη τεχνολογία». Από την άλλη, παρήχθη σε περίπου 18 εκατ. κομμάτια, γεγονός το οποίο οφείλεται στην πολύ χαμηλή τιμή του.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ