Στα χέρια Ουκρανών εκατοντάδες ρωσικά άρματα μάχης (Video)

Ρωσικά άρματα

Οι Ουκρανοί καταφέρνουν να αποσπούν με καταιγιστικούς ρυθμούς στρατιωτικά οχήματα των εισβολέων του Βλαντιμίρ Πούτιν, και πλημμυρίζουν το διαδίκτυο με live εικόνες και video από τις επιτυχίες τους.

Ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να αμυνθεί για δεύτερη συνεχή εβδομάδα απέναντι στις ρωσικές επιχειρήσεις κατάληψης της χώρας, που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου - παρότι πολλοί πίστευαν ότι η προέλαση των Ρώσων θα ήταν θέμα λίγων ημερών.

Όμως, οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τις περισσότερες μεγάλες πόλεις και τον εναέριο χώρο τους, και παράλληλα προκαλούν μεγάλα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη διακοπή των διαδρομών ανεφοδιασμού και τις επιθέσεις στις μονάδες μεταφοράς των υλικών πολέμου, ειδικά, ο στρατός της αμυνόμενης χώρας κατάφερε να οργανώσει ενέδρες σε αποκομμένες μονάδες των Ρώσων και να λαφυραγωγήσει τον εξοπλισμό τους, είτε να αναγκάσει τους αντιπάλους του σε υποχώρηση - στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω έλλειψης καυσίμων, που επέφεραν τα πλήγματα στο ρωσικό ανεφοδιασμό.

Παρότι η λαφυραγώγηση συμβαίνει και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε μια πολεμική σύρραξη, οι Ουκρανοί έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση για το πλήθος και των οχημάτων που κατάφεραν να κατασχέσουν από τους Ρώσους. Και δεκάδες μαχητές της χώρας ανεβάζουν διαρκώς στο διαδίκτυο τις εικόνες από τις επιτυχίες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ένας influencer ανέβασε στο Instagram και οδηγίες για τον τρόπο που μπορεί κανείς να βάλει μπροστά και να οδηγήσει ένα στρατιωτικό όχημα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα ένα από τα πιο δημοφιλή τέτοια οχήματα των Ρώσων (καθώς και του Σοβιετικού στρατού, πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ), το αμφίβιο θωρακισμένο μεταγωγικό BTR-80.

Ένα από τα συνηθέστερα λάφυρα αυτού του πολέμου είναι το θωρακισμένο ερπυστριοφόρο μεταγωγικό MT-LB, το οποίο έχει τις ρίζες του στο Σοβιετικό στρατό στη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για ένα όχημα που μπορεί να καλύψει πολλαπλές ανάγκες, από τη μεταφορά τραυματιών μέχρι την εκχέρσωση ναρκών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του πεζικού, με την υποστήριξη του πυροβόλου στην οροφή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερο από αυτά, όμως, οι Ρώσοι θα ανησυχούν για τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά τους όπλα που πέφτουν στα χέρια των Ουκρανών, όπως τα σχετικά μοντέρνα Tor M2 και Pancir S1. Το πρώτο είναι ένα σύγχρονο μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικό, με 8-16 πυραύλους και προηγμένα συστήματα ραντάρ για την κατεύθυνσή τους. Το δεύτερο συνήθως τοποθετείται σε φορτηγά της Kamaz και είναι τεχνολογίας του 2012, με τιμή που υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Πολλά από τα στρατιωτικά οχήματα που πέφτουν στα χέρια των Ουκρανών έχουν απλώς εγκαταλειφθεί από τους Ρώσους στρατιώτες όταν κόλλησαν στη λάσπη και απομονώθηκαν από τις μονάδες τους. Πολλοί Ουκρανοί, στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν ότι τα ελαστικά καταστράφηκαν λόγω της αμέλειας στη συντήρησής τους, όταν οι Ρώσοι αφαίρεσαν αέρα για να περάσουν από λασπώδεις επιφάνειες.

Η λάσπη είναι τόση που έχει παγιδεύσει ακόμα και άρματα, από τα παλαιότερα Τ-72 μέχρι τα πιο σύγχρονα Τ-80 και Τ-90. Πρόκειται για πολύ δημοφιλή τανκς, που έχει στη διάθεσή του και ο ουκρανικός στρατός, και προφανώς γνωρίζει καλά τον τρόπο να τα λειτουργήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εικόνες αποκάλυψης από τη Βολνοβάχα. Διακρίνονται κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού ΒΜΡ, που όμως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν από τους δύο στρατούς ανήκουν.
Εικόνες αποκάλυψης από τη Βολνοβάχα. Διακρίνονται κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού ΒΜΡ, που όμως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν από τους δύο στρατούς ανήκουν.

Μαζί με τα άρματα αυτά, στα λάφυρα που έχουν αποκτήσει οι Ουκρανοί περιλαμβάνονται και πολλά οχήματα μάχης πεζικού BMP, ελαφρύτερα μαχητικά αερομεταφερόμενα οχήματα BMD (τα οποία χρησιμεύουν για την υποστήριξη των αλεξιπτωτιστών) και πολλών διαφορετικών ειδών απλά φορτηγά που έχουν εξοπλιστεί με πολλαπλών ειδών βαλλιστικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ