Ρομποτάκι βοηθά τα παιδιά να περάσουν τις διαβάσεις (Video)

Street Robot Milan

Ένα πειραματικό ρομπότ σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στην οδική ασφάλεια των πεζών στις πόλεις, και ειδικότερα στις διαβάσεις των παιδιών έξω από τα σχολικά κτήρια, αλλά είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο εξέλιξης.

Το ρομπότ, που ονομάζεται Ipa2x, είναι σε θέση να τοποθετείται στη μέση του δρόμου, να σηματοδοτεί στα αυτοκίνητα να σταματήσουν, και έπειτα να υποδεικνύει στους πεζούς πότε είναι ασφαλές να διασχίσουν τη διάβαση. Οι πρώτες του, πειραματικές δοκιμές έγιναν στο σχολείο Arcadia της περιοχής Gratosoglio, του Μιλάνου της Ιταλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το project των Ιταλών έχει τη συγχρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Eit urban mobility», το οποίο υποστηρίζει την εξέλιξη τεχνολογιών αστικής κινητικότητας για τη βελτίωση της ασφάλειας των πεζών, τον περιορισμό των θορύβων της πόλης και της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Πίσω στο ρομπότ Ipa2x, μέσω αισθητήρων και κάμερας «επικοινωνεί» με τα διερχόμενα αυτοκίνητα εκπέμποντας μια ειδική ένδειξη στους οδηγούς που τους προειδοποιεί ότι επίκειται η διάσχιση του δρόμου από πεζούς. Όταν το ρομπότ διαπιστώσει ότι τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει εμπρός στη διάβαση, ανάβει μια πράσινη ένδειξη στους πεζούς ότι είναι ασφαλές να διασχίζουν το δρόμο.

Προς το παρόν, το ιταλικό ρομπότ βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό-πειραματικό στάδιο της εξέλιξής του. Που σημαίνει ότι η εφαρμογή του στην πράξη θα χρειαστεί ακόμη πολύ χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι λαμβάνει χώρα στο Μιλάνο, που είναι μία από τις πιο δραστήριες πόλεις στην Ευρώπης στην εξέλιξη νέων ιδεών και τεχνολογιών -κυρίως για την ασφάλεια- της αστικής κινητικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ