Ραντάρ, drones και ελικόπτερα στο κυνήγι των παραβατών του ΚΟΚ

Ραντάρ, drones και ελικόπτερα στο κυνήγι των παραβατών του ΚΟΚ 2022

Όπως στην Ελλάδα, η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος των Ισπανών πλησιάζει και η Τροχαία της χώρας θα αναπτύξει ένα άκρως εντυπωσιακό «οπλοστάσιο» με στόχο την τήρηση του ΚΟΚ.

Στην Ισπανία το πρώτο κύμα αδειούχων που θα πάρουν τους δρόμους αναμένεται τις επόμενες ημέρες με την ισπανική τροχαία να υπολογίζει ότι τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 44 εκατ. «ταξίδια» εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. μόνο τις πρώτες ημέρες του μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να διασφαλίσει τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειας στους ισπανικούς δρόμους αλλά και ότι το γράμμα του νόμου θα τηρηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών οι ισπανικές αρχές έχουν καταστρώσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο επιτήρησης. Με αυτό το σχέδιο θέλουν επίσης να φροντίσουν και την όσο το δυνατό πιο εύρυθμη κυκλοφορία στους δρόμους από τα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που θα βρεθούν «ξαφνικά» εκεί.

Σημαντικό «όπλο» της τήρησης των ορίων ταχύτητας, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι τα εκατοντάδες ραντάρ ταχύτητας που έχει η ισπανική Τροχαία στη διάθεσή της τα οποία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως. Από τα ραντάρ των Ισπανών, τα 780 είναι σταθερά-φωτογραφικά ραντάρ που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία του εθνικού δικτύου, ενώ άλλα 585 (!) είναι κινητά. Τα κινητά ραντάρ θα χρησιμοποιηθούν τόσο σε οχήματα της αστυνομίας όσο και σε συμβατικά αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά, ενώ άλλα 92 ραντάρ θα μετρούν την μέση ταχύτητα ενός οχήματος σε ένα κομμάτι του δρόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η ισπανική τροχαία πρόσθεσε στο δίκτυο της 29 επιπλέον κάμερες που χρησιμοποιεί για να καταγράφει παραβάσεις όπως είναι η μη χρήση ζώνης ασφάλειας κατά την οδήγηση. Αυτού του τύπου κάμερες έχουν τοποθετηθεί και εκτός αυτοκινητόδρομων σε ποσοστό 60%, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στις 245. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κάμερες μπορούν να κάνουν 50 λήξεις φωτογραφιών το δευτερόλεπτο καταγράφοντας την πινακίδα κυκλοφορίας αλλά και τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο.

Το σύστημα παρακολούθησης της ισπανικής Τροχαίας έχει επίσης στη διάθεσή του και 39 συνολικά drones εκ των οποίων τα 16 χρησιμοποιούνται απλά για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα 23 για την καταγραφή παραβάσεων. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και 10 ελικόπτερα που είναι επίσης εφοδιασμένα με κάμερες με τις τελευταίες να μπορούν να καταγράψουν μία σειρά από παραβάσεις, όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, οι παράνομες προσπεράσεις και αλλαγές λωρίδα, η μη χρήση ζώνης αλλά και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ολοκλήρωση του στόλου παρακολούθησης και επιβολής του νόμου στην Ισπανία έρχονται να προστεθούν και 34 μοτοσικλέτες χωρίς διακριτικά, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός πιλοτικού πρότζεκτ της Τροχαίας της χώρας και αναμένεται να αξιοποιούνται τα Σαββατοκύριακα. Σκοπός των εν λόγω μοτοσικλετών είναι να περιπολούν στους δρόμους όπου σημειώνονται στατιστικά τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και να επιτηρούν τη συμπεριφορά των οδηγών.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ