Δείτε πώς φαίνεται από ψηλά η νέα γέφυρα του μεγαλύτερου ποταμού στην Ελλάδα –Τι άλλαξε

gefira aliakmona

Η μεγαλύτερη γέφυρα του οδικού άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης είναι πλέον πλήρως ανακατασκευασμένη, αντισεισμική και σύγχρονη.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας παραδόθηκε στην κυκλοφορία τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη μήκους 600 μέτρων γέφυρα Αλιάκμονα η οποια ανακατασκευάστηκε πλήρως προκειμένου να εξυπηρετεί την κυκλοφορία για 100 ακόμη χρόνια, ενώνοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.

Η παράδοση της γέφυρας του βορείου κλάδου του ποταμού Αλιάκμονα έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Γεωργίου Καραγιάννη, και εκπροσώπων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και της εταιρείας ΑΒΑΞ που κατασκεύασε το έργο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γέφυρα αλιάκμονα

Οι εργασίες ενίσχυσής της, που κρίθηκαν αναγκαίες καθώς η γέφυρα μετρούσε ήδη 50 χρόνια ζωής, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν μέσα σε 27 μήνες, 3 μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμά.

Στη μήκους περίπου 600 μέτρων γέφυρα του Αλιάκμονα ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου ο φορέας με νέο ελαφρύτερο σύμμικτο φορέα, ενισχύθηκαν τα υφιστάμενα βάθρα, ενώ κατασκευάστηκαν επιπλέον 6 νέα μεσόβαθρα και 2 ακρόβαθρα προκειμένου να είναι λειτουργική και ασφαλής για πολλά χρόνια ακόμη.

γέφυρα αλιάκμονα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέριμνα υπήρξε και για την απομάκρυνση και διαχείριση όλων των καθαιρούμενων στοιχείων της γέφυρας, προκειμένου να μην προκληθεί η παραμικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση του ποταμού Αλιάκμονα.

Το έργο, με προϋπολογισμό 26,6 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης 96 παλαιών γεφυρών σε όλη τη χώρα, που άρχισε το 2019.

γέφυρα αλιάκμονα

«Η Γέφυρα του Αλιάκμονα, η μεγαλύτερη γέφυρα του οδικού άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, είναι πλέον ανακατασκευασμένη, αντισεισμική και σύγχρονη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ