«Ψηφιακή» αναβάθμιση της αυτονομίας και των ηλεκτρονικών του Skoda Enyaq iV

Skoda Enyaq iV

Η Skoda εισήγαγε μια σειρά από ανανεώσεις στην οικογένεια του ηλεκτρικού της Enyaq iV, συμπεριλαμβανομένης της νέας Coupe iV έκδοσής του, που -μεταξύ άλλων- αυξάνουν την αυτονομία και μειώνουν το χρόνο φόρτισης.

Η εταιρεία της Mlada Boleslav συνόδευσε το λανσάρισμα του νέου Coupe iV αυτό το μήνα (Φεβρουάριο 2022) με μια σειρά αναβαθμίσεων στο software και ολης της υπόλοιπης σειράς του πολυτελούς, αμιγώς ηλεκτρικού της SUV. Εκτός από την αυτονομία και τη φόρτιση, οι αλλαγές αυτές αφορούν και στη λειτουργία, τον έλεγχο και τα γραφικά του συστήματος πολυμέσων και συνδεσιμότητας, του ψηφιακού πίνακα οργάνων και του Head-Up Display.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκινώντας από την αυτονομία, η Skoda κατάφερε να την αυξήσει βελτιώνοντας τον έλεγχο της θερμοκρασίας της μπαταρίας - ο οποίος ενεργοποιείται τώρα σε χαμηλότερους βαθμούς Κελσίου και προσαρμόζεται διαρκώς. Στόχος της συνεχούς διεργασίας αυτής είναι να βρίσκεται η μπαταρία μονίμως στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας, γεγονός που βοηθά όχι μόνο στην αύξηση της αυτονομίας αλλά και στην προστασία της.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις μετρήσεις κατά τον κύκλο WLTP, στο Enyaq Coupe iV 60 η αυτονομία τώρα έχει αυξηθεί στα 416 χιλιόμετρα με κάθε φόρτιση, και στο Coupe iV 80 στα 544 χιλιόμετρα.

Οι βελτιώσεις στη διαδικασία της φόρτισης της μπαταρίας του Enyaq iV και Coupe έχουν επίσης επιφέρει μείωση του χρόνου που απαιτείται για την πλήρωση της μπαταρίας σε ποσοστό 80%. Η δυνατότητα φόρτισης τώρα με 135 kW επιτρέπει την ταχυφόρτιση της μπαταρίας 82 kWh σε δημόσιο DC φορτιστή 50 kW σε 70 λεπτά. Η μικρότερη μπαταρία των 62 kWh φορτίζει μέχρι και ως 120 kW, που σημαίνει ότι στον ίδιο φορτιστή χρειάζεται 55 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ταχυφορτιστή, δε, 120 kW ο χρόνος φόρτισης και των δύο μπαταριών πέφτει στα 35 λεπτά. Αν, τώρα, το Enyaq iV συνδεθεί σε wallbox 11 κW, η μπαταρία των 62 kWh φορτίζει σε ποσοστό 10-80% σε 6:25 ώρες και η μπαταρία των 82 kWh σε 7:30 ώρες.

Επιπλέον, το Enyaq iV διαθέτει τώρα ένα επιπλέον οδηγικό προφίλ με την ονομασία «Battery Care», το οποίο επιτρέπει τη φόρτιση σε ποσοστό μέχρι 80% για την προστασία της. Για τον ίδιο σκοπό το σύστημα μειώνει το ρυθμό και την ισχύ φόρτισης για να διαφυλάξει τη μπαταρία από τους σπινθήρες. Παράλληλα, το γραφικό της κεντρικής οθόνης με αυτό το mode περιλαμβάνει πληροφορίες για τον προορισμό και τα ενδιάμεσα σημεία φόρτισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό δεν είναι το μοναδικό νέο οδηγικό προφίλ. Οι τετρακίνητες εκδόσεις του Enyaq iV 9με δύο ηλεκτροκινητήρες) διαθέτουν τώρα το mode «Traction» που κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις στην μετάδοση και κατανομή της ροπής για χωμάτινους ή γενικότερα ολισθηρές επιφάνειες – παρέχοντας μόνιμη τετρακίνηση με ταχύτητα μέχρι 20 km/h.

Πέραν αυτών, η ψηφιακή αναβάθμιση του τσέχικου EV επεκτείνεται στον πίνακα οργάνων Skoda Digital Cockpit και στο Head-Up Display, στα οποία έχουν βελτιωθεί οι παρεχόμενες πληροφορίες και το επίπεδο φόρτισης εμφανίζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό. Κι ακόμη, υπάρχουν νέες βελτιώσεις στο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος -με καλύτερο έλεγχο της φωτεινότητας και του κοντράστ της οθόνης- και στη λειτουργία του κουμπιού του Travel Assist στο δεξί άκρο του τιμονιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν αγοράσει το Enyaq iV μέχρι τώρα θα μπορούν να αναβαθμίζουν δωρέαν το ηλεκτρικό αυτοκίνητό τους με το νέο λογισμικό σε κάθε αντιπροσωπεία της Skoda, από τις αρχές αυτού του καλοκαιριού. Η Skoda, μέχρι τότε, θα αποστείλει στον καθένα από αυτούς τις σχετικές πληροφορίες και κατευθύνσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ