Θα πληρώνεις πρόστιμο αν περπατάς στον δρόμο με το κινητό στο χέρι; Ποια είναι η νέα τάση

young man with smartphone crossing street

Το χέρι στην τσέπη είναι πολύ πιθανόν να βάλουν ακόμα και οι πεζοί, καθώς βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης για την ασφάλεια των πεζών, με τη πλειοψηφία των συμμετεχόντων να υποστηρίζει πως πρέπει οι ποινές να γίνουν αυστηρότερες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί ολοένα και εντονότερα η αντίληψη ότι οι πεζοί πρέπει να προστατεύονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο χρήστη του δρόμου, καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στην Ισπανία επιβεβαίωσαν την παραπάνω θέση, καθώς έδειξαν ότι τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι η ασφάλεια των πεζών στις πόλεις τους παραμένει η ίδια όπως πριν από λίγα χρόνια, και περισσότερο από το 60% πιστεύει ότι το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα στις πόλεις έχει βελτιώσει την ασφάλεια των πεζών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
fanari gia pezous

Ωστόσο το σημαντικότερο σημείο εντοπίζεται στο γεγονός ότι το 83,2% των πολιτών απαιτούν αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων και ζητούν κυρώσεις για τους πεζούς που διασχίζουν τον δρόμο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν τα κινητά τους.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι έως το 2030 ο αριθμός των πεζών που σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά θα μειωθεί κατά το ήμισυ, οι δήμοι δεσμεύονται να καταβάλουν όλες τις δυνατές τεχνικές, διαρθρωτικές, κανονιστικές και ανθρώπινες προσπάθειες για να το επιτύχουν.

pezodromio
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η απομάκρυνση των εμποδίων από τα πεζοδρόμια, για να γίνουν πιο άνετα, και η υιοθέτηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε μαζικές διαβάσεις πεζών που επιτρέπουν στα φανάρια να ρυθμίζουν τους χρόνους διέλευσης πεζών με βάση τη ροή των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα οι αρχές υποστηρίζουν πως: «Πρέπει να βελτιώσουμε τον σχεδιασμό των πόλεών μας, έτσι ώστε το περπάτημα να είναι συνώνυμο με την ασφάλεια», ενώ «η ταχύτητα είναι βασικός παράγοντας στον στόχο της μείωσης των ατυχημάτων μεταξύ των πεζών».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ