Πρόστιμο 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς -Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν

Old drivers 1

Συνθήκες ζούγκλας επικρατούν στο αστικό δίκτυο της χώρας μας, με δεκάδες χιλιάδες οδηγούς να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες πίσω από το τιμόνι.

Αναμφίβολα, δεν έχουν όλα τα οδηγικά λάθη την ίδια βαρύτητα. Επί παραδείγματι, δεν μπορεί να εξισωθεί το παρκάρισμα σε μια θέση ελεγχόμενης στάθμευσης, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Από την άλλη επικρατεί μια παρανόηση, με πολλούς οδηγούς να εκλαμβάνουν ορισμένες παραβάσεις ως πολύ πιο αθώες απ’ ότι πραγματικά είναι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τέλεση αναστροφής, δηλαδή η επιτόπια στροφή 180 μοιρών, ένας «μεγάλος» ελιγμός που απαιτεί και τα δύο ρεύματα του δρόμου για να πραγματοποιηθεί αφού γίνεται για να αλλάξουμε κατεύθυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αναστροφή

Αυτός είναι και ο λόγος που η αναστροφή επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ενός δρόμου, αφού οπουδήποτε αλλού η πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος αυξάνεται δραστικά για διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα σε έναν επαρχιακό δρόμο με διπλή διαχωριστική γραμμή η αναστροφή μπορεί να αιφνιδιάσει τους οδηγούς και στα δύο ρεύματα, οι οποίοι δεν περιμένουν αυτή την κίνηση ή/και δεν έχουν την ορατότητα που απαιτείται.

Η παράνομη αναστροφή απαντάται ακόμη περισσότερο στο αστικό περιβάλλον, σε κεντρικές λεωφόρους με πολλούς οδηγούς να καταφεύγουν σε αυτή για να αποφύγουν κάποιο μποτιλιαρισμένο δρόμο σε ώρα αιχμής της κίνησης των οχημάτων, βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους τη ζωή αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου. Δεν είναι, άλλωστε, λίγα τα δυσάρεστα περιστατικά που οφείλονται στην τέλεση αναστροφής.

Ας δούμε όμως τι ισχύει για την αναστροφή, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μπλόκο αστυνομίας

Η πραγματοποίηση αναστροφής απαγορεύεται σύμφωνα με τον ΚΟΚ σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες και φυσικά όπου υπάρχει στο οδόστρωμα μονή ή διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή. Επίσης απαγορεύεται στα σημεία του δρόμου όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα ρύθμισης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αυτός που πραγματοποιεί παράνομα αναστροφή σε ένα αυτοκινητόδρομο, οδό ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες (Άρθρο 29) το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ. Το τσουχτερό πρόστιμο που επιβάλλει ο ΚΟΚ στους οδηγούς είναι το ίδιο με εκείνο που επιβάλλεται στην περίπτωση παραβίασης ερυθρού σηματοδότη ή πινακίδας «STOP» και δείχνει έως ένα βαθμό τη μεγάλη επικινδυνότητα αυτής της παράβασης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ