Πρόστιμο έως 3.000 ευρώ για 5 στους 10 οδηγούς -Ποια συνήθεια θα σου κοστίσει ακριβά

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Πολλαπλές και σε κάθε περίπτωση οδυνηρές συνέπειες έχει η κακή συνήθεια του καπνίσματος και μάλιστα σε χώρους όπως το αυτοκίνητο, με τα πρόστιμα να φτάνουν ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

Ακριβά είναι πολύ πιθανόν να πληρώσουν τη συνήθεια του καπνίσματος εκείνοι που επιλέγουν να ανάψουν ένα τσιγάρο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Μια φαινομενικά «αθώα» ή αν προτιμάτε κοινή συνήθεια, καθώς το κάπνισμα ποτέ δεν ήταν αθώο, μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο στη δική μας υγεία και των γύρω μας αλλά και στην τσέπη μας, καθώς υπό προϋποθέσεις το πρόστιμο για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό Νόμο (4633/2019) απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Το πρόστιμο ορίζεται στα 1.500 αφορά και δεν αφορά μόνο τον οδηγό του οχήματος αλλά οποιοδήποτε επιβάτη καπνίσει εντός του οχήματος.

Μάλιστα στην περίπτωση που πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται και φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Το πρόστιμο των 3.000 ευρώ συνοδεύεται και από την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έναν μήνα ανά διαπιστωθείσα παράβαση, κάτι που σημαίνει ότι αν εντοπιστούν, για παράδειγμα, δύο επιβάτες που καπνίζουν, το διάστημα αφαίρεσης του διπλώματος διπλασιάζεται.

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η απαγόρευση καπνίσματος και το πρόστιμο των 1.500 ή των 3.000 ευρώ δεν συνδέεται με εκείνο της απόρριψης του τσιγάρου από το αυτοκίνητο.

Η ρίψη του τσιγάρου στο περιβάλλον τιμωρείται με πρόστιμο 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (ανάλογα την περιοχή που πετάξατε την “γόπα” και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς).

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ