Έρχεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα κινητά -Τι αλλάζει, ποιοι θα το πληρώνουν

Κινητό στο αυτοκίνητο

Αυστηρότερες γίνονται οι διατάξεις σε μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που αφορούν στη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας στο αυτοκίνητο και ειδικότερα εφαρμογών που προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη ενός ραντάρ μέτρησης ταχύτητας.

Έναν ακόμα λόγο να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα έχουν για οι Ισπανοί, καθώς οι νέες αλλαγές που προωθούνται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα προβλέπουν ακόμα πιο βαριά πρόστιμα.

Το πρόστιμο, το οποίο θα φτάνει έως και τα 6.000 ευρώ, δεν αφορά στη χρήση του κινητού για ομιλία, αποστολή sms ή σερφάρισμα, αλλά για τη λειτουργία εφαρμογών που προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη συσκευών μέτρησης ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές μπορεί να είναι «εξειδικευμένες» εφαρμογές, αλλά και εφαρμογές δορυφορικής πλοήγησης οι οποίες ενσωματώνουν ανάλογες λειτουργίες.

Κινητό στο αυτοκίνητο

Μέχρι τώρα οι εφαρμογές αυτές δεν είχαν θέση στον κατάλογο των απαγορευμένων από καμία ευρωπαϊκή χώρα, αποτελώντας ένα σημαντικό όπλο στα χέρια εκείνων που αναζητούν τον τρόπο να κινούνται πάνω από τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας, χωρίς ωστόσο να τιμωρούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Οι εφαρμογές αυτές διατηρούν καταγεγραμμένα τα σταθερά σημεία ελέγχου ταχύτητας, ωστόσο, με τη βοήθεια των χρηστών τους, εμφανίζουν και τα «μπλόκα» τα οποία στήνονται ανά διαστήματα για τον έλεγχο των οδηγών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να αποφύγει τόσο ένα ραντάρ ταχύτητας, όσο και ελέγχους για την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Η απαγόρευση χρήσης αυτών των εφαρμογών πρόκειται να ενταχθεί στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Ισπανίας στις διατάξεις που σχετίζονται με τη χρήση συσκευών αντιραντάρ, προβλέποντας ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα.

Κινητό στο αυτοκίνητο

Ανάλογες διατάξεις υπάρχουν και στη χώρα μας, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανόν το παράδειγμα της Ισπανίας να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, βασική αιτία των οποίων αποτελεί η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ