Βροχή τα πρόστιμα των 200 ευρώ στην Αθήνα -Ποιες κάμερες γράφουν ακατάπαυστα

κάμερες λεωφορειολωρίδα

Την τοποθέτηση των νέων φωτογραφικών καμερών στους λεωφορειοδρόμους της Αθήνας ακολούθησε η ολοκλήρωσης της διαγράμμισης θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή ένα άκρως αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής παραβάσεων.

Η ολοκλήρωση της διαγράμμισης σε μία από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας θέτει πλέον σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα καταγραφής παραβάσεων που εδώ και μερικούς μήνες έχει κάνει την εμφάνισή του στους αθηναϊκούς δρόμους.

Πρόκειται για τις νέες, φωτογραφικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στους λεωφορειοδρόμους βασικών λεωφόρων της Αθήνας, οι οποίες αντικατέστησαν τις προηγούμενες που είτε είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών είτε είχαν λεηλατηθεί.

Κάμερες λεωφορειόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες κάμερες είναι ψηφιακές και πηραν τη θέση των παλαιότερων αναλογικών καμερών -λειτουργούσαν με φιλμ- η λειτουργία των οποίων είχε εγκαταληφθεί σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων, λόγω και του υψηλού κόστους λειτουργίας του. Το ύψος της σύμβασης για την αγορά και τη λειτουργία των καμερών έφτασε τα 454.088 ευρώ.

Η σύμβαση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 12 νέων ψηφιακών καμερών και ισάριθμων θαλάμων υποδοχής για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων και την καταγραφή παραβάσεων ορίων ταχύτητας. Στη σύμβαση περιλήφθηκε και η δημιουργία δύο σταθμών εργασίας για τη λειτουργία των καμερών και συγκεκριμένα την επεξεργασία των φωτογραφιών, τη βεβαίωση της παράβασης και την αποστολή των κλήσεων.

Κάμερες λεωφορειόδρομος

Οι 12 νέες κάμερες τοποθετήθηκαν από τον ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την Τροχαία, σε δρόμους όπου παρατηρείται έντονα η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά από τους οδηγούς. Συγκεκριμένα πέντε (5) κάμερες τοποθετήθηκαν στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις (3) στη Λ. Μεσογείων, τρεις (3) στη Λ. Αλεξάνδρας και μία στη Λ. Κηφισίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό της λειτουργίας των νέων ψηφιακών καμερών, που φαίνεται ότι «εργάζονται» ήδη σκληρά λόγω της αναλγησίας που επιδεικνύουν οι οδηγοί, είναι το video που αναρτήθηκε στον λογαριασμό «ixeres_oti.gr».

Κάμερες λεωφορειόδρομος

Στο συγκεκριμένο video φαίνεται η μία από τις νέες ψηφιακές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Λ. Αλεξάνδρας, η οποία έχει πιάσει ήδη δουλειά. Μάλιστα σε διάστημα μόλις 20 δευτερολέπτων, όσο διαρκεί περίπου το video, οι κάμερα φαίνεται να έχει καταγράψει παράνομη κίνηση στη λεωφορειολωρίδα πέντε φορές.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι λεωφορειολωρίδες υπόκεινται σε ωράριο που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 06:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα. Για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής το ωράριο είναι 24ωρο.

Κάμερες λεωφορειόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση και η στάση, αλλά απαγορεύεται η στάθμευση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ), των ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.α.), των μηχανοκίνητων και μη δικύκλων (μοτοσυκλέτες, παπιά, scooter, ποδήλατα) και των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κλπ). Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα (Ε.Ι.Χ., ΤΑΞΙ, ημιφορτηγά ή φορτηγά), απαγορεύεται η κίνηση και η στάθμευση.

Στις ειδικές λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται και η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Από την άλλη, επιτρέπεται η χρήση τμημάτων των λεωφορειολωρίδων από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους, και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.

Για τους οδηγούς που πραβαίνουν τις διατάξεις του ΚΟΚ για τη χρήση της λεωφορειολωρίδας το πρόστιμο είναι 200 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση στάθμευσης σε λεωφορειολωρίδα, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τέλος, τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον Ο.Α.Σ.Α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ