Τι είναι αυτός ο πράσινος ήλιος που υπάρχει πάνω στο ελληνικό δίπλωμα οδήγησης;

Δίπλωμα οδήγησης

Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν παρατηρήσει ότι κάτω από τη φωτογραφία τους στο νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης υπάρχει ένας πράσινος ήλιος, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν το σημαντικό σκοπό που εξυπηρετεί αυτό το σύμβολο.

Όλο και περισσότεροι είναι οι οδηγοί στην Ελλάδα που έχουν στην κατοχή τους το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης υπό τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσοι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό λήγει στις 19 Ιανουαρίου του 2033, και επομένως, μέχρι τότε θα πρέπει να το έχουν αντικαταστήσει.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η ΕΕ απαιτεί την απόκτηση των νέων διπλωμάτων, με εκ των βασικότερων το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθούν συγκριτικά με τα χάρτινα. Στο πλαίσιο αυτό φέρουν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε απόπειρα κατάρτισης πλαστού εγγράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πράσινος ήλιος βεργίνας στο δίπλωμα οδήγησης

Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας που φέρουν οι πλαστικοποιημένες άδειες οδήγησης είναι ο πράσινος ήλιος της Βεργίνας ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία μας.

Η επιλογή του ήλιου της Βεργίνας, αφενός για την προστασία των διπλωμάτων από την πλαστογραφία και αφετέρου για λόγους διακόσμησης δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι αποτελεί ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες και απεικονίζεται σε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αγγεία και νομίσματα.

Ο ήλιος της Βεργίνας ως χαρακτηριστικό γνησιότητας στα διπλώματα

Ο ήλιος της Βεργίνας βοηθά στον προσδιορισμό της γνησιότητας ή μη του διπλώματός μας, χάρη στην ειδική μελάνη που έχει χρησιμοποιηθεί επιτρέποντάς στο σύμβολο να αλλάζει χρώμα, δηλαδή από πράσινο σε μπλε ανάλογα με τη γωνιά παρατήρησης ή το φωτισμό.

Ειδικότερα, για τη δημιουργία του ήλιου της Βεργίνας στο δίπλωμα οδήγησης έχει χρησιμοποιηθεί οπτικώς μεταβλητή εκτυπωτική μελάνη (OVI) που εμπεριέχει μικροσκοπικά πιγμέντα (αδιάλυτα σωματίδια σε διασπορά) που λειτουργούν σαν φίλτρα συμβολής, ώστε το αποτέλεσμα να παρουσιάζει μεγάλες διαφορές χρώματος ανάλογα με τη γωνία παρατήρησης ή το φωτισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πράσινος ήλιος βεργίνας στο δίπλωμα οδήγησης

Αν λοιπόν, κοιτάξουμε το δίπλωμά μας από διαφορετική γωνία (λοξά) θα παρατηρήσουμε ότι το σύμβολο από πράσινο γίνεται μπλε, κάτι που πιστοποιεί την αυθεντικότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταβλητή εκτυπωτική μελάνη (OVI) χρησιμοποιούν και τα χαρτονομίσματα του ευρώ με αποτέλεσμα να θωρακίζονται έναντι της πλαστογραφίας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ