Μπαίνει «πράσινη» άσφαλτος στην Ελλάδα -Σε ποιον αυτοκινητόδρομο στρώθηκε

νέα άσφαλτος ελλάδα ανακυκλωμένο πλαστικό

Μια «πράσινη» άσφαλτος που προέρχεται από την επαναχρησιμοποίηση μεγάλου ποσοστού υφιστάμενων υλικών στρώθηκε σε εθνική οδό της χώρας μας.

Μια πρωτοβουλία που συνδράμει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος έλαβε η Νέα Οδός, τοποθετώντας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης άσφαλτο από ανακυκλωμένα υλικά.

Πρόκειται για το έργο της επιτόπου ψυχρής ανακύκλωσης οδοστρωμάτων, η οποία αποβλέπει στην ανακατασκευή ασφαλτικών οδοστρωμάτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης μεγάλου μέρους από τα υφιστάμενα υλικά.

πράσινη άσφαλτος εθνική οδός αθήνα θεσσαλονίκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ποσοστό των υλικών που επαναχρησιμοποιούνται σε αυτή τη μέθοδο υπερβαίνει το 90%, κάτι το οποίο συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό διότι μειώνεται η ανάγκη για νέα υλικά, γεγονός που παράλληλα μετριάζει την ανάγκη για παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση των πόρων αυτών που θα χρησιμοποιούνταν με εφαρμογή της συμβατικής μεθόδου.

Για την κατασκευή του νέου ασφαλτικού οδοστρώματος, επίσης, δεν απαιτείται η ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας για την επεξεργασία των υλικών, και έτσι μειώνεται τόσο η κατανάλωση ενέργειας όσο και οι εκπομπές ρύπων.

Η διαδικασία της επιτόπου ψυχρής ανακύκλωσης οδοστρωμάτων αποτυπώνεται σε βίντεο που δημοσίευσε η Νέα Οδός και αφορά εργασίες σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου κοντά στη Λαμία. Αφού αποξηλωθούν τα υφιστάμενα ασφαλιστκά, γίνεται επιτόπου ανάμιξη υλικών για να δημιουργηθεί το ανακυκλωμένο μίγμα, το οποίο «πέφτει» στην άσφαλτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει η Νέα Οδός, η επιτόπου ψυχρή ανακύκλωση οδοστρωμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει γύρω από τους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ